În acest articol vom explora subiectul Șaman dintr-o perspectivă cuprinzătoare și detaliată. Vom aprofunda în originile, evoluția, impactul și relevanța sa astăzi, cu scopul de a oferi o înțelegere profundă și îmbogățitoare a Șaman. De-a lungul călătoriei noastre, vom aborda diferite aspecte și abordări care ne vor permite să ne îmbogățim cunoștințele și să reflectăm asupra importanței Șaman în diverse contexte. De la influența sa asupra societății până la implicațiile sale în diferite domenii, Șaman ne invită să aprofundăm în sensul și domeniul său de aplicare, iar acest articol caută să fie un ghid complet pentru a pătrunde în universul său fascinant.
Șamanul este o persoană care îndeplinește o funcție religioasă, constând într-o relație extatică formalizată și instituțională cu ființe supraumane, spirite ancestrale sau demoni.[1]
Studiile religioase și de etnologie au scos în evidență faptul că fenomenul șamanismului, asociat în trecut aproape exclusiv cu zona Siberiei Centrale (evenki, buriați), a fost prezent în multe alte sisteme de credințe de pe toate continentele. Mircea Eliade a fost unul din principalii cercetători ai șamanismului.
Cuvântul „șaman” provine din limba populației est-siberiene evenki, care face parte din grupa limbilor tunguze.[2] În manciuriană el este numit sama, iar în limba populației nanai siaman. Cuvântul provine din verbul sa și corespunde termenului românesc „vraci” sau „vrăjitoare”.
Funcția șamanică are patru caracteristici de bază:
Persoana șamanului, atributele și ritualurile sale diferă în funcție de epocă, regiune și cultură. În general, însă, elementele permanente tipice șamanului sunt transa și dansul pe ritmul tobelor, care-l ajută să intre simbolic în diferite lumi situate pe Arborele Cosmic, precum și îmbrăcămintea care simbolizează zborurile extatice (ca de exemplu, penele).
Șamanismul nu este o religie, ci este un element caracteristic și foarte comun al credințelor animiste.
Până la începutul secolului al XX-lea șamanismul a fost practicat pe scară largă de toate popoarele indigene din Siberia. După Revoluția din Octombrie a început exterminarea șamanilor și eradicarea credințelor vechi ale popoarelor sibiene, fiind construite școli și spitale care urmau să umple golul lăsat de dispariția șamanului. Șamanismul s-a mai practicat doar în cele mai greu accesibile regiuni ale țării. Cu câțiva ani în urmă au început să reapară șamanii, dar numărul lor este foarte mic și multe rituri și tradiții au dispărut fără urmă.