În lumea de astăzi, 10 februarie este un subiect care a captat atenția unui număr mare de oameni. Relevanța lui 10 februarie a devenit din ce în ce mai evidentă pe măsură ce societatea progresează în timp. De la impactul său asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, până la influența asupra economiei și politicii, 10 februarie este un subiect care merită să fie explorat în profunzime. În acest articol, vom analiza diferite aspecte legate de 10 februarie și modul în care a evoluat de-a lungul timpului. De la origini și până la relevanța sa astăzi, vom aprofunda într-o analiză completă a 10 februarie și a impactului său asupra diferitelor aspecte ale societății moderne.
1355: Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine ("Țara Românească").
1388: Menționarea, pentru prima dată, a orașului-cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova.
1941: Marea Britanie rupe relațiile diplomatice cu România și extinde asupra ei măsurile de blocadă.
1942: Primul Disc de Aur a fost decernat, de către Compania RCA VICTOR, americanului Glenn Miller, pentru melodia "Chatta Nooga Choo Choo".
1945: Armata I română desfășoară operația pentru zdrobirea bastionului inamic din Munții Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).
1947: Delegația Guvernului român semnează, la Paris, Tratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.
1955: România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.
1960: Ia ființă, în senatul francez, un grup parlamentar de prietenie Franța-România, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.
1965: Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.
1968: S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.
1990: Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției Române din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.
1997: Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.
2003: Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franța, Rusia și Germania adoptă o declarație comună, care se referă la prelungirea inspecțiilor din Irak.