Astăzi vreau să vorbesc despre 11 iunie, un subiect care a căpătat o mare relevanță în ultima vreme. 11 iunie este o temă care a captat atenția oamenilor de toate vârstele, genurile și naționalitățile, deoarece are un apel universal. De-a lungul istoriei, 11 iunie a fost subiect de studii, dezbateri și controverse, dar importanța și impactul său sunt incontestabile. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de 11 iunie, de la originea sa până la influența sa asupra societății actuale. Sper că această analiză să contribuie la oferirea unei perspective mai ample și mai profunde asupra 11 iunie și a implicațiilor sale în lumea noastră.
1848: Începutul revoluției pașoptiste în București. Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit să semneze „Constituția" (proclamația și programul de la Islaz) și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu,
1903: Regele Serbiei Alexandru I și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mâna Neagră, care urmăreau îndepărtarea Serbiei de sub influența vestică, în folosul Rusiei. Deoarece ofițerii implicați în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele "Regimentul Regele Carol al României", Carol I al României a telegrafiat la Belgrad anunțând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.
1948: Marea Adunare Națională votează Legea privind naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări și de transport (Legea nr.119).
1955: 83 de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident pe circuitul Le Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto. Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat.
1978: Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, cucerește titlul de campioană la Roland Garros, fiind prima româncă laureată atât la simplu, cât și la dublu, alături de jucătoarea iugoslavă Mima Jaušovec.