Acest articol va aborda subiectul 13 mai, care a câștigat relevanță în ultimii ani datorită impactului său asupra diferitelor zone ale societății. Începând cu 13 mai, a stârnit dezbateri și reflecții în domenii atât de diverse precum politică, economie, știință, cultură și tehnologie. Nu există nicio îndoială că 13 mai a marcat un înainte și un după în modul în care ne raportăm la lumea din jurul nostru. De-a lungul acestor pagini, vor fi analizate diferite perspective, studii și cercetări care ne vor permite să ne aprofundăm înțelegerea despre 13 mai și influența sa astăzi.
1607: Au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă, de către căpitanul John Smith și un batalion de soldați debarcați în Virginia, la Jamestown.
1787: Căpitanul Arthur Phillip părăsește Portsmouth, Anglia, cu unsprezece vase pline cu condamnați pentru a înființa o colonie penală în Australia.
1905: Margareta Geertruida Zelle apare pentru prima dată în Paris, ca dansatoarea Mata Hari. Dansul ei cu vălul are un mare succes încă de la început.
1917: La Fátima, important loc de pelerinaj din Portugalia, trei copii, cu vârste între 7 și 10 ani, susțin că ar fi avut viziuni cu Fecioara Maria. În 1930 aceste viziuni au fost recunoscute de Biserica Catolică, iar în locul respectiv s-a ridicat o biserică.
1926: Este deschis cel mai mare pod suspendat din Brazilia. Podul Hercílio Luz din Florianópolis leagă continentul de insula Santa Catarina.
1995: Britanica Alison Hargreaves, în vârstă de 33 de ani, devine prima femeie care cucerește Everestul fără oxigen sau ajutor de la șerpași.
1999: Ca urmare a falimentului băncii Bancorex, guvernul Radu Vasile adoptă o Ordonanță de Urgență care prevede transferul depozitelor persoanelor fizice, în valoare de 124 milioane dolari și 1.411,6 miliarde lei, de la Bancorex la BCR, care urmează să le restituie depunătorilor. Sumele vor fi preluate la datoria publică internă și acoperite prin titluri de stat.
2000: Are loc explozia de la depozitul de artificii din Enschede, Olanda, care distruge un întreg cartier de locuințe, provocând moartea a 23 de oameni.
2005: Masacrul de la Andijan, Uzbekistan, când trupele Serviciului Național de Securitate din Uzbekistan au tras într-o mulțime de protestatari.