În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui 14 februarie, explorând multiplele sale fațete și semnificații. De la o abordare istorică la una contemporană, vom analiza modul în care 14 februarie și-a pus amprenta asupra diferitelor aspecte ale societății. Prin cercetări și mărturii, vom dezvălui diferitele perspective care există în jurul 14 februarie, permițând cititorului să obțină o viziune amplă și îmbogățitoare asupra acestui subiect. De la origini și până la impactul său astăzi, ne vom cufunda într-o călătorie de descoperire și reflecție despre 14 februarie.
14 februarie este a 45-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 320 de zile până la sfârșitul anului (321 de zile în anii bisecți).
Evenimente
748: Revoluția Abbasida: Rebelii Hashimi din Abu Muslim Khorasani iau Merv, capitala provinciei Umayyad Khorasan, marcând consolidarea revoltei Abbasid.
842: Charles Chel și Louis, depun jurământul de la Strasbourg în limbile franceză și germană.
1530: Conquistadores spaniol, condus de Nuño de Guzmán, îl execută pe Tangaxuan al II-lea, ultimul monarh independent al statului Tarascan, în centrul actual al Mexicului.
1778: Steagul Statelor Unite este recunoscut oficial de o navă străină pentru prima dată când amiralul francez, Toussaint-Guillaume Picquet de la Motte, face un salut de nouă ori pentru USS Ranger comandat de John Paul Jones.
1779: James Cook este ucis de nativi hawaieni în apropiere de Kealakekua, Hawaii.
1797: Războiul revoluționar francez: Bătălia de la Capul Sf. Vincent: John Jervis (mai târziu primul conler al Sfântului Vincent) și Horatio Nelson (mai târziu primul Viscount Nelson) conduc British Royal Marine la victoria asupra unei flote spaniole în acțiune lângă Gibraltar.
1804: Karađorđe conduce Prima Revolta Sârbă împotriva Imperiului Otoman.
1831: Rasie Marye de Yejju marchează în Tigray și învinge și ucide pe Dejazmach Sabagadis în bătălia de la Debre Abbay.
1835: Cvorumul inițial al celor doisprezece apostoli, în mișcarea Sfântului Zile din urmă, se formează în Kirtland, Ohio, Statele Unite.
1876: Alexander Graham Bell a aplicat pentru un brevet pentru inventarea telefonului cu două ore înainte ca Elisha Gray să facă același lucru. Mai târziu abia s-a descoperit că aparatul descris de Gray ar fi funcționat corect, în timp ce aparatul patentat de Bell nu ar fi funcționat în varianta inițială.
1888: A fost inaugurat Ateneul Român. Clădirea a fost construită între anii 1886 și 1888, prin stăruința lui Constantin Esarcu, după planurile arhitectului francez A. Galleron, pe bază de subscripție publică, sub lozinca „Dați un leu pentru Ateneu".
1912: Arizona a devenit cel de-al 48-lea stat al Statelor Unite ale Americii.
1966: În publicația „New York Times" a apărut „Apelul către poporul și Congresul SUA", prin care profesorii din 69 de universități cereau încetarea intervenției americane în Vietnam.
1990: Sonda spațială Voyager 1 fotografiază Terra de la distanță record de aproximativ 6 miliarde de kilometri. Mai târziu devine faimoasă sub numele de Un punct azuriu.
2005: YouTube este lansat de un grup de studenți, devenind în cele din urmă cel mai mare site de partajare de videoclipuri din lume și o sursă principală de videoclipuri virale.