În acest articol, vom explora subiectul 14 iulie și impactul său asupra societății contemporane. De la apariția sa și până la evoluția sa actuală, 14 iulie a jucat un rol crucial în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Pe parcursul acestei analize, vom examina diferitele aspecte care alcătuiesc 14 iulie, precum și influența acesteia asupra culturii, economiei și tehnologiei. În plus, vom aborda, de asemenea, implicațiile etice și sociale asociate cu 14 iulie, precum și posibilele perspective de viitor. Cu o abordare multidisciplinară, acest articol încearcă să ofere o viziune cuprinzătoare asupra 14 iulie și a importanței sale în lumea modernă.
1456: Lupta navală de la Slankamen (pe Dunăre); flota guvernatorului Ioan de Hunedoara înfrânge flota turcă și reușește să trimită ajutoare în trupe, arme și alimente celor asediați la Belgrad.
1582: A fost tipărită Palia de la Orăștie, prima traducere românească cărților „Genezei“ și „Exodului“. Demersul a fost realizat în contextul reformei protestante, cu sprijinul financiar al unor nobili reformați. Lucrarea a fost tipărită la Orăștie de meșterul-tipograf Șerban, fiul diaconului Coresi.
1861: La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit ușor într-o tentativă de asasinat.
1865: Prima ascensiune a vârfului Matterhorn de către expediția condusă de exploratorul britanic Edward Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.
1933: În Germania, toate partidele politice, cu excepția celui nazist, au fost scoase în afara legii.
1965: Mariner 4 zboară în apropiere de Marte și face primele fotografii de aproape ale unei alte planete.
1969: În Statele Unite sunt retrase oficial din circulație bancnotele de 500$, 1000$, 5000$ și 10000$.
2000: Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).
2002: Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei.
2015: Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. "Întâlnirea" este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.[1][2][3]
2015: Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark. Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig.[4]