În acest articol, subiectul 16 ianuarie va fi abordat din diferite perspective și abordări. 16 ianuarie este o problemă de mare relevanță astăzi, ridică dezbateri și controverse în diverse domenii, iar studiul său este crucial pentru înțelegerea complexității societății contemporane. Pe parcursul acestor pagini vor fi analizate multiplele margini care alcătuiesc 16 ianuarie, vor fi examinate implicațiile lor practice și teoretice și vor fi oferite diferite reflecții care invită la reflecție critică. Din diferite discipline și domenii de cunoaștere, 16 ianuarie va fi examinat într-o manieră riguroasă și detaliată, cu scopul de a oferi noi perspective și de a îmbogăți dezbaterea în jurul acestui fenomen.
1632: Are loc ședința de anatomie ținută la Amsterdam, între breasla chirurgilor; corpul este al unui criminal executat prin spânzurare (Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”). Rembrandt va picta în același an “Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.
1707: Parlamentul scoțian ratifică Actul de Unire, deschizând calea pentru crearea Marii Britanii.[4]
1919: Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice ("Legea prohibiției"), în vigoare până la 5 decembrie1933.
1942: Prăbușirea zborului 3 TWA, ucigând toți cei 22 de la bord, inclusiv vedeta de film Carole Lombard.[6]
1945: În urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de RomâniaUniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic".
1946: George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București, cursul "Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică" cu lecția de deschidere intitulată "Sensul clasicismului".
1965: Reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă.
1969: Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice cu un an înainte.[7]
1969: Navele spațiale sovietice Soyuz 4 și Soyuz 5 efectuează prima andocare a navelor spațiale cu echipaj pe orbită, primul transfer de echipaj de la un vehicul spațial la altul și singura dată când un astfel de transfer a fost realizat cu o plimbare în spațiu.
1991: Lansarea operațiunii "Furtună în deșert" (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.
2005: Românca Adriana Iliescu (~67 de ani) este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil. Va deține recordul timp de aproape 2 ani.