În lumea de astăzi, 23 septembrie este un subiect recurent care generează mare interes și dezbatere. De la origini și până la impactul său asupra societății actuale, 23 septembrie a fost subiect de studiu și analiză de către academicieni, experți și fani deopotrivă. Fie că este influența lui 23 septembrie asupra culturii populare, relevanța sa în istoria modernă sau legătura sa cu problemele contemporane, acest articol încearcă să exploreze diferite aspecte ale 23 septembrie și să arunce lumină asupra importanței sale în contextul actual. Prin analiză detaliată și perspectivă critică, ne propunem să oferim o perspectivă cuprinzătoare asupra 23 septembrie și relevanța sa în lumea de astăzi.
1641: Merchant Royal, o navă comercială engleză, care poartă o comoară de peste 100.000 de lire sterline de aur (astăzi în valoare de peste un miliard de lire sterline), se pierde pe mare în largul Land's End, în comitatul Cornwall.
1806: Lewis și Clark se întorc la St. Louis după ce au explorat Pacificul de Nord-Vest al Statelor Unite.[1]
1923: Reprezentanți ai poliției din 20 de țări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională – Interpol.
1963: Arestarea lui Georges Paques, șef adjunct al serviciului de presă al NATO pentru spionaj în favoarea URSS.
1973: Alegeri generale în Argentina: Fostul președinte Juan Perón a revenit la putere iar soția sa, Maria Estela Perón, este aleasă vicepreședinte.
1988: Venus din Galgenberg este descoperită în Stratzing (Austria Inferioară). Statueta feminină veche de peste 30.000 de ani măsoară 7,2 centimetri înălțime și cântărește 10 g.
1991: Sovietul suprem al Armeniei a proclamat Republica Armenia stat independent.
1998: Rezoluția 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forțelor sale și inițierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo și întoarcerea refugiaților.
2002: Belgia: A intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua țară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia.