În articolul următor, vom aprofunda subiectul 26 mai, un subiect care a devenit relevant în ultima vreme și despre care se vorbește din ce în ce mai mult. 26 mai este un subiect care acoperă o gamă largă de aspecte, de la istoria și evoluția sa până la impactul său asupra societății de astăzi. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferite perspective și abordări asupra 26 mai, analizând cauzele, efectele și posibilele soluții ale acestuia. În plus, vom examina rolul pe care îl joacă 26 mai în diferite domenii, de la politică la cultura populară și influența sa asupra vieții noastre de zi cu zi.
26 mai este a 146-a zi a calendarului gregorian și ziua a 147-a în anii bisecți. Mai sunt 219 zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
0451: Are loc Bătălia de la Avarayr între rebeli armeni creștini conduși de Vardan Mamikonian și Imperiul Sasanid. Imperiul învinge militarii armeni, dar le garantează libertatea de a practica în mod deschis creștinismul.[1]
0946: Regele Edmund I al Angliei este ucis de un hoț în timp ce participa la massa Sfântului Augustin.
1293: Un cutremur lovește Kamakura, Kanagawa, Japonia, omorând în jur de 23.000 de oameni.[2]
1920: Constantin Brâncuși a participat, la Paris, la „Festivalul Dada", împreună cu André Gide, Paul Valéry, F. Léger etc., fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat „Contre Cubisme, contre Dadaisme"
1940: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane.
1969: Programul Apollo: Apollo 10 se întoarce pe Pământ, după un test de succes de opt zile a tuturor componentele necesare pentru viitoarea primă aselenizare cu echipaj uman.
1977: Excentricul american, George Willig, a escaladat una dintre clădirile World Trade Center din New York, în trei ore și jumătate, fiind „premiat" de poliție cu o amendă de un dolar și 10 cenți.