În acest articol vom explora 27 septembrie pentru a aprofunda în sensul, impactul și relevanța sa în contextul actual. 27 septembrie este o temă care a stârnit un mare interes de-a lungul istoriei, generând dezbateri, cercetări și reflecții în diverse domenii. Pe parcursul acestor pagini, vom analiza diferitele perspective asupra 27 septembrie, precum și implicațiile pe care le are asupra societății actuale. De la origine până la posibilele sale dezvoltări viitoare, acest articol încearcă să ofere o viziune cuprinzătoare despre 27 septembrie, cu scopul de a îmbogăți cunoștințele și de a încuraja reflecția critică pe această temă.
1825: În Anglia se inaugurează prima linie de cale ferată din lume, linie ce făcea legătura între orașele Stockton și Darlington.
1854: Nava cu aburi americană SS Arctic se ciocnește pe timp de ceață cu vaporul francez Vesta pe coasta Newfoundland. Patru ore mai târziu SS Arctic s-a scufundat. Din aproximativ 400 la bord (250 de pasageri, 150 membri ai echipajului), au supraviețuit doar 24 de pasageri bărbați și 61 membri ai echipajului; toate femeile și copiii au murit. Nimeni nu a fost chemat să dea socoteală pentru dezastru și nici o anchetă oficială nu a fost demarată.
1874: Berna. România semnează, ca membru fondator, Tratatul privind înființarea Uniunii Poștale Generale (din 1878, Uniunea Poștală Universală), prin care țările semnatare formau un singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc al corespondențelor și obiectelor între birourile lor de poștă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875.
1905: Albert Einstein publică studiul „Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?” în revista științifică Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2.
1910: A avut loc primul raid aerian din România; aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.
1996: Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc Kabulul, îl executa pe președintele Najibullah și instaurează un „sistem islamic complet”; închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.
1998: Motorul de căutare pe internet Google revendică retroactiv această dată ca ziua sa de naștere.
1999: România a depus la Bruxelles „Programul național anual de pregătire a aderării la NATO”.
2001: Guvernul României a adoptat Planul Național de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002; în urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianța Nord Atlantică; în 2004, România a devenit membră a NATO.
2002: Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei ce și-a declarat independența la 20 mai 2001, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU.