În articolul de astăzi vom pătrunde în lumea fascinantă a lui 28 mai. 28 mai este un subiect larg studiat și dezbătut astăzi, deoarece implicațiile sale acoperă diverse aspecte ale societății. Atât la nivel personal, cât și la nivel colectiv, 28 mai are un impact semnificativ care merită să fie explorat în detaliu. În acest articol, vom analiza diferitele perspective și abordări care au fost propuse în jurul 28 mai, precum și relevanța acestora în contextul contemporan. Vom aborda aspecte istorice, culturale, științifice și sociale pentru a oferi o viziune cuprinzătoare asupra acestui subiect foarte relevant. Pregătește-te să te cufunzi în universul captivant al lui 28 mai și să descoperi influența acestuia asupra vieților noastre!
28 mai este a 148-a zi a calendarului gregorian și ziua a 149-a în anii bisecți. Mai sunt 217 zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
585 î.Hr.: În timp ce Aliattes al II-lea se luptă cu Cyaxares în Bătălia de la Halys, are loc o eclipsă solară, prezisă cu precizie de filosoful grec Thales din Milet. Potrivit lui Herodot, apariția eclipsei a fost interpretată ca un semn, lupta s-a oprit imediat și a fost încheiat un armistițiu.
1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul "Despre numerele calculabile cu aplicații în problema decizie", articol în care a introdus conceptul de mașină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.
1937: Este fondată fabrica germană de automobile Volkswagen (VW).
1940: Al Doilea Război Mondial: Forțele norvegiene, franceze, poloneze și britanice recuceresc Narvik în Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a războiului.
1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai și membrilor familiei regale li s-a retras cetățenia română.
1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat "Prizonierii uitați", declanșând o campanie de scrisori ce a stat la baza înființării organizației pentru apărarea drepturilor omuluiAmnesty International.
1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu Pătrășcanu a fost declarat erou național
1971: A fost lansată stația interplanetară sovietică „Marte 3"; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 și a depus pe suprafața ei primul agregat automat care a comunicat date științifice din mediul marțian.
1975: Cincisprezece țări din Africa de Vest semnează Tratatul de la Lagos, crearea Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest.
1977: A fost inaugurat Muzeul Tropaeum Traiani și replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialiști români.
1995: Orașul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populației.
1998: Oficialitățile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.
1999: Scandalul dioxinei: descoperirea unor animale contaminate cu dioxină și vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.
1999: La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute.