Importanța lui 2 decembrie în societatea actuală este incontestabilă. Din timpuri imemoriale, 2 decembrie a fost subiectul atenției și studiului experților din diferite discipline. Fie ca sursă de inspirație, ca subiect de dezbatere sau ca protagonist al unor evenimente istorice, 2 decembrie a lăsat o amprentă de neșters asupra culturii și conștiinței colective. În acest articol, vom explora impactul 2 decembrie în diferite domenii și vom analiza relevanța sa astăzi. De la influența sa asupra artei și literaturii, până la rolul său în politică și știință, 2 decembrie continuă să fie un obiect de fascinație și controversă, stârnind interes și reflecție în societatea contemporană.
1823: "Doctrina Monroe". Președintele SUA, James Monroe, prezintă în fața Congresului această linie politică, potrivit căreia, SUA nu au nici o pretenție de amestec în afacerile interne ale statelor europene, opunându–se în același timp extinderii sistemelor politice ale acestor state asupra continentului american.
1938: Ridicarea legației române de la Vatican la nivel de ambasadă (relațiile vor fi întrerupte în 1950)
1942: La Universitatea din Chicago (SUA), a fost efectuată prima explozie nucleară în lanț controlată.
1944: Ca protest față de încercările de acaparare a puterii de către comuniști, miniștrii PNȚ și PNL din guvernul Sănătescu își prezintă demisia. Este numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Rădescu.
1988: Cargoul „Sadu” s-a scufundat aproape de capul digului de Nord al Portului Constanța. Naufragiul s-a soldat cu moartea a 22 marinari din cei 28 membri ai echipajului.
1989 : Încheierea „războiului rece”. Întâlnirea la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, președinte URSS, consacrată “noii ordini mondiale”; cei doi lideri declară că „războiul rece” s–a încheiat (2-4).
2003: La Muzeul Țăranului Român s-a deschis expoziția permanentă "Casă în casă", în cadrul căreia este prezentată locuința lui Antonie Mogoș din Ceauru, jud. Gorj