În lumea de astăzi, 2 ianuarie este un subiect de mare relevanță și dezbatere în diverse domenii ale societății. De la muncă la viața de familie, 2 ianuarie a câștigat o importanță semnificativă în viața oamenilor. Pe măsură ce tehnologia avansează și tendințele se schimbă, 2 ianuarie devine un subiect de actualitate care nu lasă pe nimeni indiferent. În acest articol, vom explora diferite perspective și abordări legate de 2 ianuarie, cu intenția de a înțelege mai bine impactul acestuia asupra vieților noastre și asupra lumii din jurul nostru.
2 ianuarie este a doua zi a calendarului gregorian. Mai sunt 363 de zile până la sfârșitul anului (364 de zile în anii bisecți).
Evenimente
0533: Mercurius devine Papa Ioan al II-lea, primul papă care adoptă un nou nume după ce este ales.[1]
1492: Capitularea Granadei, asediată din 1481, marchează sfârșitul Reconquistei – lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă, Muhammad al XI-lea, comandantul ultimei fortărețe arabe din Spania, s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabela I.[2]
1853: Ia ființă "Școala de mică chirurgie", instalată lângă spitalul Filantropia, București.
1860: La Paris, la întâlnirea Academiei Franceze de Științe este anunțată descoperirea planetei Vulcan - o planetă mică care s-a presupus că a existat între Mercur și Soare prin care matematicianul francez Urbain Le Verrier a încercat să explice particularitatea orbitei lui Mercur.
1918: Exploratorul german Reinhard Maack explorează pentru prima dată muntele Königstein care aparține de Masivul Brandberg (Muntele de foc), cel mai înalt masiv muntos din Namibia.
1919: Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Hotărârea prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe.
1921: Întemeierea Partidului Comunist din Luxemburg.
1959: Este lansată sonda spațială sovietică Luna 1, care a ajuns la Lună și a orbitat în jurul Soarelui. Este prima sondă care depășește câmpul gravitațional al Pământului.[3]
1990: România: Ia ființă Asociatia Foștilor Deținuți Politici (AFDP).
în calendarul creștin ortodox: Silvestru, episcopul Romei († 335)
în calendarul greco-catolic: Silvestru, papa Romei († 335)
în calendarul romano-catolic: Vasile cel Mare, episcop în Cezareea Cappadociei († 379) și Grigore de Nazianz, episcop al Constantinopolului și învățător al Bisericii († 389 sau 390)
Note
^Mann, Horace K. (). „Pope John II”. Catholic Encyclopedia.
^Kamen, Henry. "Spain 1469 – 1714 A Society of Conflict." Third edition. pp. 37–38