În lumea de astăzi, 30 ianuarie a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un public larg. Odată cu creșterea constantă a tehnologiei și a globalizării, 30 ianuarie a câștigat o importanță fără precedent în viața noastră de zi cu zi. Fie că vorbim despre 30 ianuarie în domeniul sănătății, politicii, culturii sau orice alt aspect al societății, impactul său este de netăgăduit. În acest articol, vom explora subiectul 30 ianuarie în profunzime, examinând implicațiile, provocările și oportunitățile sale în lumea de astăzi. De la origini până la proiecțiile sale viitoare, 30 ianuarie este un subiect care merită să fie explorat în profunzime pentru a înțelege mai bine influența sa asupra vieții noastre.
1835: În prima tentativă de asasinat împotriva unui președinte al Statelor Unite, Richard Lawrence încearcă să-l împuște pe președintele Andrew Jackson, dar eșuează și este imobilizat de mulțime, inclusiv câțiva congresmeni, precum și de Jackson însuși.[2]
1948: După asasinarea lui Mahatma Gandhi în casa sa, prim-ministrul Indiei, Jawaharlal Nehru, vorbește națiunii, spunând „Lumina s-a stins din viețile noastre”.[3][4] Data asasinatului este marcată drept „Ziua Martirilor” în India.
1969: Are loc ultimul spectacol public al trupei The Beatles, pe acoperișul Records Apple, din Londra. Concertul improvizat este întrerupt de poliție.
1972: „Bloody Sunday"/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).
1991: „Grupul celor 24" hotărăște să includă România între țările est-europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program inițiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico-economică a fostelor țări socialiste.
1992: La Praga are loc reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din 1994 se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE). Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme” .
1995: Întâlnirea dintre Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova, și Bill Clinton, președinte al SUA, prima de acest fel, consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din Republica Moldova.