În acest articol vom explora în detaliu lumea fascinantă a lui 8 decembrie, un subiect care a stârnit interesul și curiozitatea oamenilor de toate vârstele și mediile. De la impactul său asupra societății moderne până la relevanța sa istorică, 8 decembrie a lăsat o amprentă de neșters asupra lumii din jurul nostru. Pe parcursul acestor pagini, vom descoperi diversele fațete ale 8 decembrie, aplicațiile sale practice și influența sa în diferite domenii. Indiferent dacă sunteți un expert în domeniu sau doar vă introduceți în el, acest articol vă va oferi o prezentare completă și îmbogățitoare a 8 decembrie. Pregătește-te să pornești într-o călătorie de descoperire și învățare!
8 decembrie este a 342-a zi a calendarului gregorian și a 343-a zi în anii bisecți. Mai sunt 23 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1660: O femeie (fie Margaret Hughes, fie Anne Marshall) apare pentru prima dată pe o scenă publică engleză, în rolul Desdemona într-o producție a piesei Othello a lui Shakespeare. Până atunci rolurile feminine erau interpretate de bărbați.
1609: La Biblioteca Ambrosiană din Milano, se deschide sala de lectură, a doua din Europa acelei vremi.
1765: Americanul Eli Whitney a inventat daracul pentru bumbac, care a revoluționat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.
1832: A apărut la București, sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu, primul număr din „Buletin, gazeta administrativă", primul periodic românesc oficial, actualul „Monitor Oficial" al României.
1846: Inaugurarea localului Bibliotecii Române din Paris, care va deveni și sediul „Societății studenților români".
1864: Papa Pius al IX-lea promulgă enciclica Quanta cura în care condamnă libertatea de religie și separarea dintre biserică și stat. În anexa Syllabus of Errors el enumeră o listă de 80 de „erori de erezie” articulând învățătura Bisericii Catolice cu privire la o serie de chestiuni filozofice și politice.
1881: Un incendiu devastator la Ringtheater din Viena ucide câteva sute de oameni. Evenimentul are efecte internaționale asupra protecției preventive împotriva incendiilor.
1904: România semnează, la Haga, alături de alte 24 de state, "Convenția internațională asupra regimului vaselor Crucii Roșii pe timp de război".
1905: Papa Pius al X-lea introduce primirea primei Sfinte Împărtășanii la copiii de rit romano-catolic de pretutindeni, ajunși la vârsta înțelegerii (la 7 ani).
1945: Mark Ethridge, editor la „Luisvill Courier–Journal" și profesorul C.E. Block întocmesc la sugestia Secretarului de stat american Byrnes, un raport referitor la situația politică din România și Bulgaria. Rapoartele, nepublicate în SUA, confirmă că la București, guvernul era dominat de comuniști, contrar mențiunilor înțelegerii de la Ialta.
1955: Crearea drapelului european (un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru), simbol al uniunii popoarelor Europei. Începând din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, este totodată și emblema oficială a Uniunii Europene.
1974: Grecia optează, prin referendum, pentru republică și abolirea monarhiei, care fusese instituită în 1832; la 16 iunie1975 va fi votată o nouă constituție.
1976: Formația „The Eagles" lansează unul din cele mai bine vândute albume, Hotel California.
1991: A fost aprobată prin referendum național noua Constituție a României, adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie1991; elaborarea, dezbaterea și adoptarea Constituției au durat un an și jumătate.
1995: Premierul rus, Viktor Cernomârdin și șeful guvernului cecen, Doku Zavgaev, semnează un acord ce consfințește apartenența Ceceniei la Rusia. Cecenia primește o relativă autonomie în domeniul relațiilor economice și culturale.