În articolul de astăzi, vom pătrunde în lumea fascinantă a lui 8 septembrie. De la origini până la impactul său asupra societății actuale, vom explora diferitele aspecte care fac ca 8 septembrie să fie relevantă astăzi. Vom analiza evoluția sa în timp, influența sa în diferite domenii și rolul său în viața de zi cu zi. Având o perspectivă largă și obiectivă, vom căuta să abordăm 8 septembrie din diverse perspective pentru a înțelege adevărata sa semnificație și amploarea în lumea de astăzi. Alăturați-vă nouă în această călătorie prin 8 septembrie și descoperiți totul din spatele acestui subiect captivant.
8 septembrie este a 251-a zi a calendarului gregorian și a 252-a zi în anii bisecți. Mai sunt 114 zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
0617: Li Yuan învinge o armată a dinastiei Sui în Bătălia de la Huoyi, deschizând calea către capturarea capitalei imperiale Chang'an și înființarea dinastiei Tang.
1504: David, capodoperă a sculpturii renascentiste, creată în marmură între 1501 și 1504 de artistul italian Michelangelo, este dezvelită în Piazza della Signoria din Florența.
1514: Bătălia de la Orșa – în una dintre cele mai mari bătălii ale secolului, lituanienii și polonezii înving armata rusă.
1655: Varșovia cade fără rezistență în fața unei mici forțe aflate sub comanda lui Carol al X-lea al Suediei în timpul "Potopului", fiind astfel prima dată când orașul este capturat de o armată străină.
1959: România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS); Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960).
1994: Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher și a cancelarului german, Helmut Kohl.
1994: Un Boeing 737 cu 132 de oameni la bord, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul internațional Pittsburgh; n-au fost supraviețuitori.
2004: Nava spațială Genesis, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, s-a prăbușit în Utah pentru că nu s-a deschis parașuta de frânare.
2009: La 74 de ani de la primele autoturisme Ford produse în România (București, Floreasca), noua uzină de la Craiova a început producția de serie cu o autoutilitară de clasă medie, Ford Connect.
2016: NASA lansează OSIRIS-REx, prima sa misiune de întoarcere pe Terra cu o probă de sol recoltată de pe suprafața unui asteroid. Sonda va vizita asteroidul 101955 Bennu și se așteaptă să revină cu probe în 2023.
România: Ziua petrolistului (sărbatorită, din 1990, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom); se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliștilor.
Ziua internațională a alfabetizării; se marchează din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului desfășurat la Teheran, în septembrie 1965. La 19 decembrie2001, Adunarea Generală a ONU a proclamat, prin Rezoluția 56/116, perioada 2003-2012 Deceniul ONU pentru alfabetizare: educație pentru toți.
Ziua Internațională a Solidarității Jurnaliștilor ziua execuției jurnalistului ceh Julius Fučík în 1943.[3]