În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui 9 decembrie. De la origini și până la relevanța sa astăzi, ne vom scufunda în cele mai importante aspecte ale 9 decembrie. Vom analiza impactul acestuia asupra societății, evoluția lui în timp și posibilele implicații viitoare. Printr-o privire detaliată și critică, vom încerca să deslușim misterele care înconjoară 9 decembrie, oferind cititorului o perspectivă completă și îmbogățitoare asupra acestui subiect.
9 decembrie este a 343-a zi a calendarului gregorian și a 344-a zi în anii bisecți. Mai sunt 22 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1671: Răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu și Apostol Durac, cauzată de fiscalitatea excesivă. Răsculații îl alungă pe Gheorghe Duca din Moldova.
1793: Este fondat, de către Noah Webster, primul ziar american, „American Minerva”.
1824: Bătălia de la Ayacucho (Peru), prin care s-a pus capat dominației coloniale spaniole în America de Sud.
1846: În sala „Momolo" din București are loc primul concert al lui Franz Liszt, susținut în România.
1894: Pe strazile Bucureștiului a început să circule primul tramvai electric (purtând numarul 14), de la Cotroceni la Obor.
1905: „Salome” primul act al operei compozitorului german Richard Strauss, după o poveste de Oscar Wilde, a avut prima reprezentație la Dresda, unde a fost condamnată pentru obscenitate.
1916: Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale, dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.
1968: În SUA are loc prima demonstrație a utilizării mouse-ului.
1990: Lech Walesa devine primul președinte al Poloniei ales de popor.
1991: Este adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare”, la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht va intra în vigoare de la 1 noiembrie1993 și va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam (2 octombrie1997).
1992: Este anunțată despărțirea dintre prințul Charles și prințesa Diana.
1993: Are loc la Tiraspol sentința așa-numitului „tribunal al poporului transnistrean” în procesul grupului de patrioți români, „grupul Ilașcu”. Ilie Ilașcu este condamnat la moarte, iar ceilalți membri la închisoare între 2 și 15 ani. După nouă ani de detenție și izolare, în mai 2001, Ilie Ilașcu va fi eliberat din închisoare.
1994: Președintele rus Boris Elțân a ordonat guvernului să ia „toate măsurile” necesare împotriva guvernului cecen, precum și în vederea dezarmării „formațiunilor înarmate”. Sunt emise „Decretul nr. 2166” și „Rezoluția 1360” ale guvernului rus, prin care a fost declanșată intervenția rusă în Cecenia, la 11 decembrie1991.