Alatheus

În acest articol, vom aprofunda în Alatheus, un subiect care a stârnit un mare interes și dezbatere în ultimii ani. Alatheus este un subiect de mare relevanță și semnificație pentru societatea noastră, deoarece are implicații în diverse aspecte ale vieții de zi cu zi. Pe parcursul acestui articol, vom explora în detaliu multiplele fațete și dimensiuni ale Alatheus, de la originea și evoluția sa până la consecințele și repercusiunile sale în diferite domenii. De asemenea, vom analiza diferite perspective și abordări asupra Alatheus, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare care să permită cititorului să înțeleagă temeinic acest subiect.

Alatheus
Date personale
Născutsecolul al IV-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat387 d.Hr. Modificați la Wikidata
Dunărea, Baden-Württemberg, Germania Modificați la Wikidata
CopiiAtaulf] Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh
Căpetenie de oaste
militar
politician Modificați la Wikidata

Alatheus[1] (d. 387) a fost un șef de trib și general got. A luptat în timpul invaziei hunilor din 376, angajându-se în războiul împotriva Romei între 376 și 383. Este faimos datorită participării în bătălia de la Adrianopol din 378.

După moartea regelui got Vithimiris care luptă împotriva hunilor în 376, Alatheus devine, alături de Saphrax, co-regent și gardian a lui Vithericus, fiul lui Vithimiris. A participat la marea migrație a goților, traversând Dunărea și aliându-se cu goții conduși de Fritigern. După victoria de la Adrianopol, bătălie în care va cădea și împăratul roman Valens, Alatheus a continuat să jefuiască Tracia și nordul Greciei. Dar este înfrânt de generalul Theodosius și obligat să se refugieze la nordul Dunării.

Note

  1. ^ Forma latinizată, probabil de la goticul Alaþius

Vezi și