Alegeri în Republica Moldova

În lumea de astăzi, Alegeri în Republica Moldova a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o mare varietate de oameni. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței în domeniul profesional, fie a importanței sale în istorie, Alegeri în Republica Moldova este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent. Influența sa se extinde în întreaga lume, afectând diferite culturi și contexte în moduri diferite. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Alegeri în Republica Moldova, analizând importanța și impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi.

Acest articol face parte din seria:
politica Republicii Moldova

Alegerile din Republica Moldova au loc la fiecare patru ani și sunt de două tipuri: locale și generale. Drept de vot au aproximativ 2,5 milioane de cetățeni. Nu votează însă cetățenii din stânga Nistrului.

În alegerile generale (sau parlamentare ori legislative) sunt aleși cei 101 membrii ai Parlamentului. Parlamentul Republicii Moldova este ales pentru patru ani prin vot proporțional, pe liste.

În alegerile locale, electoratul este chemat la urne să-și aleagă primarii, în număr de aproape 900, tot atâtea consilii locale și cele 32 de consilii raionale și două municipale, Chișinău și Bălți. Candidații care nu obțin majoritatea participă la un al doilea tur de scrutin, desfășurat la două săptămâni după data desfășurării primului tur. Pentru validarea alegerilor este necesară participarea a cel puțin 25% din alegători.

Prezența la alegeri

Rezultatele alegerilor

Alegerile parlamentare (1994–)

Alegerile prezidențiale (1991–)

Alegerile locale pentru consiliile raionale/județene (1995–)

Referendumuri (1994–)

Vezi și

Legături externe