Arbore de cauciuc

În acest articol, vom explora Arbore de cauciuc din diferite perspective pentru a înțelege impactul său asupra societății. De la naștere până în prezent, Arbore de cauciuc a jucat un rol fundamental în diverse aspecte ale vieții de zi cu zi. Vom analiza evoluția sa în timp, evidențiind realizările și provocările sale. În plus, vom examina modul în care Arbore de cauciuc a influențat și modelat experiențele noastre personale și colective. Prin această călătorie, căutăm să oferim o viziune cuprinzătoare asupra Arbore de cauciuc și a relevanței sale în lumea de astăzi.

Arbore de cauciuc
Hevea brasiliensis
Clasificare științifică
Regn: Plante
Clasă: Rosopsida
Subclasă: Rosidae
Ordin: Malpighiales
Familie: Euphorbiaceae
Specie: Hevea
Nume binomial
Hevea brasiliensis
A. Juss

Arborele-de-cauciuc (Hevea brasiliensis) este un arbore tropical din familia Euphorbiaceae, din seva (latex) căruia se produce cauciucul natural.

Răspândire

Aria de răspândire al arborelui a fost regiunea tropicală a bazinului Amazon, fiind numit "ca-hu-chu" (lemnul plângător) din care după descrierea din secolul XV al portughezilor, băștinașii recoltau latexul pentru îmbrăcăminte impermeabilă. Folosirea latexului s-a răspândit mai ales după descoperirea în 1839 de către Charles Goodyear a vulcanizării. Brazilia a deținut decenii întregi monopolul producerii latexului, ulterior prin anii 1900 au apărut plantaje de arbore de cauciuc și în Africa, Asia și Oceania. In prezent pe glob arborele de cauciuc este cultivat în așa numitul „Brâul Cauciucului” care se întinde în emisfera sudică și nordică de-a lungul paralelei de 30°. Țările producătoare de cauciuc natural sunt: Tailanda, Indonezia și Malaysia.

Recoltare

Un arbore este apt pentru recoltarea latexului de la vârsta de 5 - 6 ani până la vârsta de 25 de ani 30-40m. înălțime cu diametrul trunchiului de 35 cm, aceasta se realizează prin încrestarea în formă de spirală a scoarței spre o încrestătură centrală unde sunt fixate vasele de recoltare. Din plantarea arborilor de cauciuc se obține cca. ~50 mil. m³ pe an, lemnul lui este de o esență mai tare ca a fagului,paltinului sau stejarului fiind adecvat pentru fabricare de mobilă. De asemenea, seva lui este toxica. Originar din America tropicală și sudul Africii,arborele de cauciuc poate atinge o inăltime de 7–10 m.Este foarte potrivit pentru spații cu lumină multă.Vara se poate ține in aer liber dar trebuie ferit de razele puternice ale soarelui.Iarna se ține in spații răcoroase și se udă mai rar.Solul trebuie să fie aerisit, ușor nisipos iar primăvara la 2-4 ani se transplantează.

Galerie

Legături externe