În lumea de astăzi, Armistițiul de la Moscova este o problemă care continuă să câștige relevanță în societate. Armistițiul de la Moscova a captat de multă vreme interesul oamenilor de toate vârstele și mediile culturale. Fie pentru progresele sale tehnologice impresionante, pentru deciziile sale politice controversate sau pentru propunerile sale artistice inovatoare, Armistițiul de la Moscova nu încetează să surprindă și să genereze dezbateri. De-a lungul anilor, Armistițiul de la Moscova a fost un subiect recurent în mass-media și a stârnit interesul cercetătorilor și cadrelor universitare din diverse discipline. În acest articol, vom explora diferite aspecte ale Armistițiul de la Moscova, analizând influența sa astăzi și posibilele repercusiuni pe care le-ar putea avea în viitor.
Armistițiul de la Moscova a fost semnat între Finlanda și Uniunea Sovietică pe 9 septembrie 1944 la încheierea războiului în continuare. Armistițiul de la Moscova nu trebuie confundat cu Tratatul de pace de la Moscova din 1940.
Tratatul final de pace a fost semnat la Paris în 1947
Condițiile de pace erau similare cu cele ale Tratatului de pace din 1940. Finlanda trebuia să cedeze părți ale Kareliei, o parte a Salla și insule din Golful Finic. Armistițiul preda sovieticilor și Petsamo. În plus, Finlanda închiria URSS-ului Porkkala pentru 50 de ani, dar zona a fost retrocedată în 1956.
Altă condiție impusă finlandezilor a fost plata a 300 milioane de dolari SUA cu titlu de reparații de război. Guvernul finlandez a fost de acord să legalizeze partidul comunist și să le interzică pe cele fasciste. Armistițiul mai prevedea și obligația Finlandei să expulzeze trupele germane de pe teritoriul său, ceea ce a dus la declanșarea războiului Laponiei.