În acest articol, vom explora în profunzime subiectul Artele spectacolului și impactul său asupra societății moderne. De-a lungul istoriei, Artele spectacolului a jucat un rol fundamental în viața oamenilor, influențând totul, de la deciziile lor zilnice până la viziunea lor asupra lumii. Printr-o analiză detaliată, vom examina originile lui Artele spectacolului, evoluția sa în timp și relevanța sa în contextul actual. De asemenea, vom examina diferitele abordări și perspective asupra Artele spectacolului, pentru a înțelege mai bine importanța sa în societatea contemporană. Acest articol urmărește să ofere o viziune completă și actualizată a Artele spectacolului, cu scopul de a contribui la dezbaterea și reflecția asupra acestui subiect de mare relevanță astăzi.
Artele spectacolului (în engleză Performing arts) denumesc generic acele arte, ale căror opere sunt caracterizate de o reprezentare efemeră, limitată în timp. Ele presupun prezența unor interpreți sau actori (în sensul general al termenului) și a unui public spectator.
Ele se deosebesc de artele plastice (sau artele vizuale) prin faptul că se bazează pe o acțiune de interpretare în timp (arta se produce în momentul prezentării ei) și nu pe expunerea unor opere de artă realizate în prealabil. Esența artelor spectacolului constă deci în orientarea lor către arta ca proces, în locul lucrării de artă ca obiect palpabil. Chiar dacă spectacolul, ca proces efemer (termen clasic, "arte efemere", din grecescul "ephemeros"), poate fi înregistrat (video, audio, etc.), producerea lui inițială rămâne una de tip procesual și nu obiectual. Aceste arte presupun deci mai degrabă o "punere în scenă", un "spectacol" și mai puțin o "creație de obiecte de artă".
Artele spectacolului cuprind numeroase moduri de expresie artistică. Intre ele se numără atât arte considerate "clasice", cât și arte moderne și contemporane, sau arte aflate la confluența mai multor genuri, cum ar fi:
Artele spectacolului sunt denumite uneori și arte scenice, sau, în mod greșit, folosind barbarismul „arte performative”[1] (care utilizează un termen strict tehnic din teoria lingvistică: „performativ” - din teoria lui Austin a verbelor performative).