Barocul în Transilvania

Dacă există ceva care ne-a fascinat întotdeauna, acesta este Barocul în Transilvania. Din timpuri imemoriale, Barocul în Transilvania a fost obiect de studiu, admirație și dezbatere. Fie pentru impactul său asupra istoriei, influența asupra culturii sau relevanța sa în societatea actuală, Barocul în Transilvania continuă să fie un subiect de mare interes pentru cadre universitare, profesioniști și curioși deopotrivă. În acest articol, vom explora în detaliu toate aspectele legate de Barocul în Transilvania, de la origini până la impactul său asupra lumii moderne. Printr-o analiză amănunțită și îmbogățitoare, sperăm să ne extindem cunoștințele și înțelegerea Barocul în Transilvania și poate chiar să descoperim noi fațete care ne surprind. Alăturați-vă nouă în această călătorie fascinantă prin Barocul în Transilvania și împreună îi vom dezvălui misterele și semnificațiile. Nu rata!

Palatul Bánffy din Cluj
(fațada de est)

Stilul baroc transilvănean s-a dezvoltat în secolele XVIII-XIX, ca urmare a integrării Principatului Transilvaniei în Imperiul Austriac, care se afla în punctul culminant al epocii barocului austriac.

Principalele orașe cu specific baroc din Transilvania sunt Clujul, Gherla, Oradea, Târgu Mureșul, Sibiul etc., la care se adaugă centrele baroce din Banat, în primul rând Timișoara. Primul edificiu construit în stil baroc este Biserica Piariștilor din Cluj (1718-1724).

Exemple

Arhitectură eclezială

Arhitectură laică

Arhitectură militară

Bibliografie

  • Nicolae Sabău: Metamorfoze ale barocului transilvan (2 vol.), Vol. I. Sculptura, Editura Dacia, Cluj 2002; Vol. II. Pictura, Editura Mega, Cluj 2005;
  • Nicolae Sabău: Maeștri italieni în arhitectura religioasă barocă din Transilvania, București 2001.

Galerie de imagini

Vezi și