Bastionul Báthory din Târgu Mureș

În articolul următor vom explora lumea fascinantă a lui Bastionul Báthory din Târgu Mureș, un subiect care a captat atenția multor oameni de-a lungul anilor. De la impactul său asupra societății până la implicațiile sale asupra vieții de zi cu zi, Bastionul Báthory din Târgu Mureș este un subiect care a generat un mare interes și dezbatere în rândul experților și al fanilor deopotrivă. Prin acest articol, vom aprofunda în diferitele aspecte ale Bastionul Báthory din Târgu Mureș, de la originea și până la evoluția sa de astăzi, cu scopul de a oferi o înțelegere mai profundă a acestui subiect atât de relevant astăzi.

Bastionul Báthory
Poziționare
Localitatemunicipiul Târgu Mureș
Țara România
Edificare
Data începerii construcției1620
Clasificare
Cod LMIMS-II-a-A-15475

Bastionul Báthory (în maghiară Báthory-bástya) sau Turnul mic (în maghiară Kis bástya) face parte din sistemul de fortificație a cetății medievale din Târgu Mureș fiind construită și administrată de breslele orașului liber regesc. Breslele au fost asociațiile profesionale și voluntare de meșteșugari aparținând unei meserii care au apărut în Evul Mediu după modelul localităților din Transilvania și au funcționat în incinta cetății până la ocuparea de armata austriacă.

Istoric

Cercetările arheologice efectuate au arătat că din vechea fortificație s-au păstrat fundațiile zidurilor, pe latura de vest a cetății și pe latura sudică, cât și două turnuri pătrate, pe latura vestică care au fost înglobate în incinta din secolul al XVIII-lea. Cele două turnuri păstrate în întregime sunt: „Bastionul lui Báthory”, cunoscut și ca „Turnul mic”, situat la colțul de nord-vest al fortificației, și turnul ce se juxtapune bastionului blănarilor, construit în anul 1629, situat la colțul de sud-est. Bastionul este de formă pătrată, în partea lui superior, sub streașină, turnul are „guri de păcură” (mâchicoulis), care împreună cu forma pătrată țin indubitabil de secolul al XV-lea.[1]

Imagini

Vezi și

Note

  1. ^ Man, Ioan Eugen (). Târgu-Mureș, istorie urbană de la începuturi până în anul 1850, Volumul 1 (PDF). Nico. p. 80-81. ISBN 978-973-88074-8-8. Accesat în . 

Legături externe