Biserica de lemn Sf. Ilie din Cupșeni

În acest articol, vom explora și analiza în profunzime Biserica de lemn Sf. Ilie din Cupșeni, un subiect care a captat atenția oamenilor din medii și interese diferite. Cu intenția de a oferi o viziune completă și lămuritoare, vom aborda diferite aspecte legate de Biserica de lemn Sf. Ilie din Cupșeni, de la originea și evoluția sa până la impactul său asupra societății actuale. Printr-o abordare multidisciplinară, vom examina relevanța acesteia în diverse contexte și modul în care a modelat modul în care percepem și înțelegem lumea din jurul nostru. De asemenea, vom oferi voce experților și protagoniștilor în domeniu, ale căror experiențe și cunoștințe vor îmbogăți înțelegerea Biserica de lemn Sf. Ilie din Cupșeni și a sensului său astăzi.

Biserica de lemn Sfântul Ilie din Cupşeni, comuna Cupşeni, județul Maramureș, foto: iunie 2009.
Biserica (vest)

Biserica de lemn „Sfântul Ilie” din Cupșeni, comuna Cupșeni, județul Maramureș datează,probabil,cel mai târziu din secolul al XVIII-lea [1]. Lăcașul figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI MM-II-m-A-04562.

Istoric și trăsături

Referitor la construcția acestui sfânt lăcaș, în monografia comitatului se spune că ar data din 1600, iar din conscripția de la 1733 rezultă că s-a petrecut înaintea acestui an. Biserica a fost adusă din centrul de formare al satului pe un loc mai înalt, datorită extinderii lui ca număr de locuitori. Biserica este construită din lemn de brad cu temelia de piatră, având forma de navă și este acoperită cu șindrilă. Fiind așezată în mijlocul cimitirului, ea se evidențiază prin echilibrul proporțiilor și frumusețea turnului, decorat cu patru turnulețe la baza coifului. După toate probabilitățile, anul executării picturii murale este 1823. Din pictura murală interioară, zone întinse sunt grav deteriorate, în special la nivelul pereților. În altar se pot distinge pe boltă câteva cete îngerești. Iconostasul prezintă scenele tradiționale, amplu dezvoltate.

Note

Bibliografie

Studii monografice
  • Istoricul Bisericii Sf. Ilie din Cupșeni (1982)

Vezi și

Imagini din exterior