Biserica de lemn din Inău

În lumea de astăzi, Biserica de lemn din Inău este un subiect care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și interesele. De la progrese tehnologice la actualitate, Biserica de lemn din Inău a reușit să depășească barierele și să genereze discuții pasionate în diferite domenii. Fie la nivel personal, academic sau profesional, Biserica de lemn din Inău a devenit un subiect de relevanță care nu lasă pe nimeni indiferent. Din acest motiv, este important să analizăm în profunzime impactul pe care Biserica de lemn din Inău îl are asupra societății actuale și implicațiile pe care le are pentru viitor. În acest articol, vom aprofunda în cele mai relevante aspecte ale Biserica de lemn din Inău și vom explora influența acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi.

Biserica de lemn din Inău
Informații generale
Țara România Modificați la Wikidata
comunăSomeș-Odorhei
Materialelemn
Istoric
Localizare
Fragment inscripție
Iconostasul bisericii de lemn din Inău

Biserica de lemn din Inău se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată în 1832,[1] an înscris pe fruntarul prispei. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-B-05069.

Istoric

La începutul secolului al XX-lea, „în centrul satului era ... o biserică veche clădită din bîrne de stejar, de culoare brun închisă. În interior mirosea a tămîie. Pe pereți erau pictate scene din Biblie, picturi primitive. Mai erau și icoane pe sticlă. Avea biserica un turn înalt și subțire. Biserica avea acoperișul de șindrilă. Iar în jur era cimitirul satului.”[2]

Note

  1. ^ Lehene, Valeria (). Biserici de lemn: Sălaj (România) [Wooden churches]. Tradus de Bota, Ana Irina (ed. bilingvă). Zalău: Silvania, Nereamia Napocae. p. 88. ISBN 973-7951-59-X. 
  2. ^ Amintirile lui Alexandru Victor Culcer (n. 1897 în Inău, Sălaj), fiul preotului Sigismund Lenghel. versiune digitală Arhivat în , la Wayback Machine.

Bibliografie

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Dumitru din Inău”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 334–335, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. mss în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și

Imagini din interior

Imagini din exterior