Biserica de lemn din Mănăstireni

În acest articol, subiectul Biserica de lemn din Mănăstireni va fi abordat dintr-o perspectivă amplă și detaliată, cu scopul de a oferi cititorului o viziune completă și îmbogățitoare asupra acestei probleme particulare. În acest sens, vor fi explorate diverse aspecte legate de Biserica de lemn din Mănăstireni, oferind informații relevante, analize aprofundate și exemple ilustrative care vor permite cititorului să înțeleagă pe deplin acest subiect. Prin acest articol se urmărește să ofere cunoștințe utile și practice care să poată fi aplicate în diferite contexte, precum și să stimuleze reflecția și dezbaterea în jurul Biserica de lemn din Mănăstireni.

Biserica de lemn din satul de sus, Mănăstireni, județul Cluj , publicată în 1942

Biserica de lemn din Mănăstireni este prezentată în lucrarea Biserici de lemn din Transilvania publicată de Atanasie Popa în Revista Institutului Social Banat-Crișana în 1942.

Trăsături

Datând din secolul XVIII, biserica era deschisă de Atanasie Popa ca fiind o construcție de dimensiuni mari, frumoasă și bine proporționată. Turnul bisericii avea o galerie cu arcade, la baza fleșei având patru turnulețe. Pe latura de sud, biserica avea prispă[1]. Biserica avea interiorul decorat cu o pictură frumoasă.

Alături de această biserică, A. Popa prezintă și imaginea unei alte biserici de lemn tot din Mănăstireni. Conform autorului, această biserică a fost mutată în Aghireșu. Studiile ulterioare au stabilit că biserica de lemn din Aghireșu a fost adusă din localitatea învecinată, Văleni[2], iar cea de-a doua biserică amintită a fost mutată în localitatea Bălcești.

Note

  1. ^ Popa, Atanasie (1942). "Biserici de lemn din Transilvania". Revista Institutului Social Banat-Crișana 1942 (iunie-august): extras. pag. 20
  2. ^ 1982) Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. pag. 231

Bibliografie

Vezi și