Biserica romano-catolică din Gheorghieni

În lumea de astăzi, Biserica romano-catolică din Gheorghieni a devenit un subiect de mare importanță și interes pentru o mare varietate de oameni. Fie că vorbim despre Biserica romano-catolică din Gheorghieni ca o figură istorică, un concept abstract sau un subiect actual, relevanța și impactul său transcend barierele și granițele, impactând oameni de diferite vârste, culturi și profesii. În acest articol, vom căuta să explorăm și să analizăm diferite aspecte legate de Biserica romano-catolică din Gheorghieni, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui subiect semnificativ în prezent.

Biserica romano-catolică
Poziționare
Localitatesat Gheorghieni, comuna Feleacu
Țara România
Adresanr.280
Edificare
Data finalizăriisec. XV
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07622
Cod RAN57617.05
Nava spre altar

Biserica romano-catolică” este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Gheorghieni, comuna Feleacu[1].

Localitatea

Gheorghieni, colocvial Ghiurfalău, Giurfalău, (în maghiară : Györgyfalva, în traducere „Satul lui Gheorghe”) este un sat din comuna Feleacu a județului Cluj, Transilvania, România. Satul a fost atestat documentar, prima oară, în anul 1333, sub denumirea de villa Georgii[2].

Biserica

Biserica romano-catolică, ridicată în secolul al XV-lea, după Reforma Protestantă a intrat în proprietatea reformaților. Din 1748 a revenit în proprietatea catolicilor. A fost reconstruită în 1570. Mai multe detalii arhitectonice medievale au supraviețuit în biserică (fereastra cu ramă de piatră, ușa sacristiei, deschiderea de la baza turnului). În turn se găsesc trei clopote[3].

Note

  1. ^
  2. ^ Gheorghieni | ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA | Kézikönyvtár (în maghiară), www.arcanum.com 
  3. ^ Györgyfalva – Wikipédia 

Vezi și

Legături externe

Imagini din exterior

Imagini din interior