Biserica unitariană din Cluj-Napoca

Acest articol va aborda subiectul Biserica unitariană din Cluj-Napoca, care a captat atenția cercetătorilor, experților și a publicului larg. Biserica unitariană din Cluj-Napoca este un subiect care a stârnit interes datorită relevanței sale în societatea actuală, implicațiilor sale în diferite domenii și impactului său asupra vieții de zi cu zi a oamenilor. În acest sens, vor fi explorate diferite aspecte legate de Biserica unitariană din Cluj-Napoca, abordând originea, evoluția, caracteristicile, consecințele și posibilele soluții ale acestuia. În plus, vor fi prezentate studii recente, opinii ale experților și experiențe legate de Biserica unitariană din Cluj-Napoca, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui subiect.

Biserica Unitariană
Informații generale
ConfesiuneUnitarian
Țara România Modificați la Wikidata
LocalitateCluj-Napoca
județCluj
Coordonate46°46′N 23°35′E ({{PAGENAME}}) / 46.77°N 23.59°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicBaroc
ArhitectAnton Türk
Lungime43 m
Lățime21 m
Turle1
Înălțime turlă48,5 m
Istoric
Data finalizării1796
Localizare

Biserica Unitariană din Cluj, situată pe str. 21 decembrie 1989 nr. 9, a fost construită în perioada 1792-1796 și este în prezent clasată ca monument istoric, cu codul CJ-II-m-B-07251.

Descriere

Ridicată în stil baroc, cu elemente rococo și neoclasiciste. Lăcașul a fost proiectat de arhitectul vienez Anton Türk. Deasupra portalului de la intrare se află inscripția latină „IN HONOREM SOLIUS DEI - MDCCXCVI” (În onoarea unicului Dumnezeu - 1796). În interiorul bisericii se află o piatră rotundă, de pe care legenda povestește că în 1568 Dávid Ferenc ar fi ținut o predică, în urma căreia cetățenii Clujului au trecut la unitarianism.

Biserica a trecut printr-o serie de reparații și restaurări în perioada 1805-1806, coordonate de arhitectul Joseph Leder. În 1831 biserica a fost întărită lateral, după ce apăruse riscul prăbușirii boltei supradimensionate. În 1908 arhitectul Pakey Lajos a finalizat turnul.

Biserica îndeplinește în prezent funcția de catedrală pentru întreaga Biserică Unitariană din România, fiind biserica centrală unde slujește/predică șeful acestui cult, episcopul BÁLINT Benczédi Ferenc.

Galerie de imagini

Referințe

  • Lukacs Jozsef - Povestea „orașului-comoară”, Editura Biblioteca Apostrof, Cluj-Napoca, 2005
  • Bodea Gheorghe - Clujul vechi și nou, Cluj-Napoca, 2002
  • Cluj-Napoca=Claudiopolis, Noi Media Print, bucurești, 2004
  • Cluj-Napoca - Ghid, Editura Sedona, 2002

Vezi și

Legături externe