În lumea de astăzi, Bonjurist a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o mare varietate de oameni. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Bonjurist s-a poziționat ca o temă centrală care are impact asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. De la influența sa asupra economiei și politicii, până la rolul său în cultură și societate, Bonjurist a devenit un punct de discuție și dezbatere în sfera publică. În acest articol, vom explora în profunzime diverse aspecte legate de Bonjurist, cu scopul de a oferi o viziune amplă și detaliată asupra importanței și impactului său în lumea de astăzi.
Bonjurist (din franceză bon jour = bună ziua) este un epitet care era acordat fiilor de boieri întorși de la studii din apusul Europei, în special din Franța, de unde veneau cu idei liberale, progresiste.
Ansamblul concepțiilor, comportărilor și manifestărilor care îi caracterizează pe bonjuriști au primit, prin derivare, denumirea de bonjurism.
Unii dintre tinerii „bonjuriști” recent întorși de la studii în străinătate doar aruncau aici, pe malurile Dâmboviței sau ale Bahluiului, diverse ticuri lingvistice sau de comportament: se îmbrăcau ca la Paris, „uitau” limba maternă și vorbeau într-o păsărească ridicolă iar tot ce întâlneau în țara lor de baștină li se părea că nu merită decât dispreț și ironie.[1] Cu toate acestea, „bonjuriștii” cu „franțuzismele” lor au avut un rol important în perfecționarea limbii române. Multe dintre cuvintele lor, ironizate de scriitorii contemporani lor, au devenit neologisme folosite inițial în medii restrânse care au intrat treptat, treptat, în limbajul tuturor vorbitorilor.[2]