COVID-19

COVID-19
Specialitateboli infecțioase
pneumologie
Virusologie
epidemiologie
medicină de urgență  Modificați la Wikidata
Simptometuse
febră
insuficiență respiratorie
cefalee
mialgie
epuizare
hemoptizie
diaree
dispnee
limfopenie
anemie
Anosmie
ageuzie
Hipoxie
frisoane
congestie nazală
anorexie
greață
conjunctivită
durere abdominală
pneumonie virală]
leziune cerebrală
delir
Psihoză
encefalită
Enantem
Sindromul burnout
Impotență sexuală  Modificați la Wikidata
CauzeSARS-CoV-2  Modificați la Wikidata
Metodă de diagnosticreverse transcription polymerase chain reaction]
ELISA
tomografie computerizată
reacție de polimerizare în lanț
Teste rapide de antigeni COVID-19  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-10U07.1
U07.2  Modificați la Wikidata
ICD-11  Modificați la Wikidata
OMIM301051
DiseasesDB60833
MedlinePlus007768
MeSH IDD000086382  Modificați la Wikidata

COVID-19 (abreviere din engleză Coronavirus Disease 2019), de asemenea cunoscut sub numele de sindromul respirator acut 2019-nCoV, sindromul respirator acut sever 2 și pneumonia Wuhan, este un sindrom respirator viral cauzat de coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2). Acesta este sindromul implicat în pandemia de coronavirus 2019-20.

Covid-19 a apărut în 2019. Modul primar de infecție la om este transmiterea om-om, care are loc în general prin picături de secreții respiratorii de la persoane infectate care sunt expulzate prin strănut, tuse sau expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de între 2 și 14 zile, cu o medie de 3 zile, deși au fost raportate cazuri cu o perioadă de incubație de până la 24 de zile. Transmiterea poate fi limitată prin vaccinare, spălarea pe mâini, igienă, purtarea de măști chirurgicale și prin păstrarea distanțării fizice. .

Boala poate inițial să se prezinte asimptomatic sau cu puține simptome, iar ulterior poate dezvolta febră, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare și oboseală, urmate de pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută și deces. Există vaccinuri de ceva timp dar se menționează ca eforturile sunt de obicei limitate la ameliorarea simptomelor și măsuri de susținere. Orice persoană care bănuiește că este purtătoare a virusului este sfătuită să poarte o mască chirurgicală de față și să ceară sfatul medicului prin telefon în loc de a vizita în persoană o clinică.

Boala a fost identificată pentru prima dată în orașul Wuhan, capitala provincia Hubei din China, în rândul pacienților care au dezvoltat pneumonie fără o cauză clară. Pe fondul răspândirii rapide a bolii, Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul drept o Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional, decizia fiind bazată pe impactul pe care virusul l-ar putea avea asupra țărilor mai sărace, cu infrastructuri mai slabe de asistență medicală. Infecții au fost raportate în întreaga lume occidentală și Asia-Pacific, în cea mai mare parte la turiști provenind din China Continentală, cu transmitere locală raportată în România, Italia, Spania, Germania, Franța, Hong Kong, Vietnam, Thailanda, Singapore, Japonia, Coreea de Sud și Australia. Decese au fost raportate în China Continentală, în Filipine, Hong Kong și Japonia. Începând cu 11 februarie 2020, China Continentală este considerată ca o zonă cunoscută cu transmitere comunitară de SARS-CoV-2.

COVID-19 îi afectează mai ales pe cei peste 65 de ani, în special pe cei cu comorbidități.

Semne și simptome

Persoanele infectate pot fi asimptomatice sau pot prezenta simptome, precum febră, tuse și dificultăți de respirație. Diareea sau simptome respiratorii superioare (de exemplu: strănut, nas înfundat, dureri în gât) sunt mai puțin frecvente. Infecțiile pot deveni la severe, progresând până la pneumonie, insuficiență multiplă de organe și deces.

În perioada de incubație, timpul de expunere la debut, este estimat la 2 la 10 zile de către Organizația Mondială a Sănătății și 2 până la 14 zile de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Efecte psihologice

Efectele psihologice pot fi cauzate de sentimentul situării în carantină, restricțiile de călătorie și de izolare. La sfârșitul lunii ianuarie 2020, Comisia Națională de Sănătate a Chinei a publicat un ghid național de intervenție psihologică pentru această boală, recomandând îngrijirea sănătății mintale a persoanelor afectate, a celor apropiați, a celor izolați la domiciliu, a familiilor și prietenilor persoanelor afectate, a lucrătorilor în sistemul medical și a populației care are nevoie de așa ceva.

Cauză

Cauza infecției este coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2), cunoscut și sub numele de coronavirusul 2019-nCoV. Se crede că virusul are origine zoonotică, probabil de la liliecii din familia Rinolofide.

Principalul mod de transmitere este prin picături de secreții respiratorii de la persoane infectate care sunt eliminate prin strănut, tuse sau expirație. Oficiali din Shanghai au confirmat mai multe moduri de transmitere, inclusiv transmiterea directă, transmiterea prin contact și transmiterea prin aerosoli, cele două din urmă implicând atingerea unei suprafețe contaminate cu picături de secreții respiratorii infectate și inhalarea aerului contaminat cu picături de secreții respiratorii infectate.

Diagnostic

Kit de test de laborator CDC pentru coronavirusul 2019-nCoV.

OMS a publicat mai multe protocoale de testare pentru boală. Testarea folosește transcrierea inversă-reacția în lanț a polimerazei în timp real (rRT-PCR). Testul poate fi făcut pe mostre respiratorii sau probe de sânge. Rezultatele sunt în general disponibile în termen de câteva ore sau zile. Cercetătorii chinezi au reușit să izoleze o tulpină de coronavirus și au publicat secvența genetică, astfel încât laboratoare din întreaga lume ar putea dezvolta în mod independent teste PCR pentru a depista infecția cu acest virus.

Recomandările de diagnosticare publicate de Spitalul Zhongnan de la Universitatea Wuhan sugerează metode bazate pe caracteristicile clinice și risc epidemiologic. Acestea implică identificarea pacienților care au avut cel puțin două dintre următoarele simptome, pe lângă o călătorie în Wuhan sau contact cu alți pacienți infectați: febră, imagistică specifică pneumoniei, nivel normal sau redus de celule albe în sânge, sau număr redus de limfocite.

Prevenție

Organizații ale sănătății din întreaga lume au publicat măsuri preventive pentru a reduce șansele de infecție. Recomandările sunt similare cu cele publicate în cazul altor coronavirusuri și includ: spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nespălate, și practicarea unei bune igiene respiratorii.

Pentru a preveni transmiterea, CDC recomandă ca persoanele infectate să stea acasă, cu excepția cazului când necesită îngrijiri medicale. Este necesară contactarea furnizorului de servicii medicale înainte de a-i vizita, purtarea unei maști pe față (în special în public), acoperirea gurii la tuse și strănut cu un șervețel, spălarea regulată pe mâini cu apă și săpun și evitarea folosirii la comun a obiectelor de uz personal.

La nivelul Uniunii Europene, vaccinarea contra COVID se consideră expirată după 270 zile de la ultima vaccinare. Sau după 180 zile de la infectare.

Management

În timp ce nu există tratamente eficiente împotriva acestei boli, există necesitatea gestionării manifestărilor clinice și complicațiilor rezultate. OMS a publicat recomandări detaliate de tratament pentru pacienții spitalizați cu forme severe de infecție respiratorie acută (SARI), atunci când este suspectată infecția cu nCoV. OMS a recomandat, de asemenea, crearea de studii controlate randomizate cu voluntari pentru testarea siguranței și eficacității potențialelor tratamente.

În ianuarie 2020 au fost inițiate primele cercetări pentru identificarea de potențiale tratamente pentru boală, dar dezvoltarea de terapii noi poate dura până în 2021. Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a început testarea de tratamente existente pneumonie cauzată de coronavirus la sfârșitul lunii ianuarie. Au fost studiate și de inhibitorul de polimerază ARN remdesivir și interferon beta.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, cercetători din China și-au exprimat intenția de a începe teste clinice cu remdesivir, clorochină și lopinavir/ritonavir, toate părând a avea „efecte inhibitoare destul de bune” asupra virusului la nivel celular în cercetare exploratorie. Pe 5 februarie 2020, China a început brevetarea utilizării de remdesivir pentru această boală.

Ministerul Sănătății din Rusia a identificat trei medicamente pentru adulți care pot ajuta la tratarea bolii la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Potrivit acestora, medicamentele ribavirină, lopinavir/ritonavir și interferon beta-1b pot fi folosite pentru a lupta împotriva coronavirusului. Aceste medicamente sunt de obicei folosite pentru a trata hepatita C, HIV și scleroza multiplă. Ministerul Sănătății din Rusia a oferit descrieri și ghiduri despre modul de funcționare al tratamentelor, precum și cantitațile în care trebuie prescrise de medici în spitalele din toată Rusia. În luna februarie, a fost raportat că China a început testarea triazavirin, un medicament anti-viral rus din 2014, în speranța că acesta ar putea fi de ajutor în controlul noului coronavirus. Triazavirin a fost dezvoltat la Ural Federal University în Ekaterinburg, inițial pentru a combate H5N1. Datorită asemănărilor dintre cele două infecții, cercetatorii au văzut potențialul testării, potrivit rapoartelor. Se susține că medicamentul este eficace împotriva febrei Văii Marelui Rift și virusului West Nile, precum și împotriva altor infecții virale.

Epidemiologie

Ratele de mortalitate și prevalență din cauza infecției nu sunt bine stabilite. În timp ce în caz rata de fatalitate a suferit modificări de-a lungul timpului, în actuala epidemie, proporția infecțiilor că progresul diagnosable boala rămâne neclar. Cu toate acestea, o cercetare preliminară a cedat caz rata de fatalitate numere între 2% și 3%, și în ianuarie 2020, CARE a sugerat că acest caz rata de fatalitate a fost de aproximativ 3%. O unreviewed Imperial College preprint studiu în rândul a 55 de cazuri fatale remarcat faptul că primele estimări de mortalitate ar putea fi prea mare ca infecții asimptomatice sunt pierdute. Ei au estimat o infecție fatalitate (raportul mortalității în rândul infectate) de la 0,8%, atunci când inclusiv purtătorii asimptomatici la 18% când se include numai în cazuri simptomatice din provincia Hubei.

Pe 13 februarie 2020, 60.409 de cazuri au fost confirmate, din care 8.047 sunt severe (13%), iar 1.370 de persoane au decedat și 6.285 s-au recuperat. Proporția decedați/(decedați+recuperați) este de 18,5%.

Prognostic

Din primele 41 de cazuri care au fost internate în spitalele în Wuhan, 13 (32%) persoane au necesitat de terapie intensivă, iar 6 (15%) persoane au murit. Dintre cei care au murit, mulți aveau deja o stare de sănătate precară, suferind de boli, precum hipertensiune arterială, diabet zaharat sau boli cardiovasculare, care le-au afectat sistemul imunitar.O ipoteză posibilă ar putea fi faptul că persoanele care se incadreaza in aceste condiții au o alimentație fără NaCl, iar o completare a alimentației cu NaCl în limitele de a nu înrăutăți parametrii bolilor cronice a dus la cel puțin o evoluție favorabilă sesizabilă.

În primele cazuri care au avut ca rezultat decesul, timpul median al sindromului a fost calculat la zile, cu o amplitudine totală de la 6 la 41 de zile.

Conform https://www.worldometers.info/coronavirus/, la data de 9 aprilie 2020, ora 00:00, erau 1.508.224 cazuri confirmate, dintre care 88.280 decedați și 329.542 vindecați, urcând rata de fatalitate la 5.85% la nivel mondial.

Note

  1. ^ Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China, accesat în 10 februarie 2020 
  2. ^ https://www.cdc.gov.tw/Category/Page/vleOMKqwuEbIMgqaTeXG8A, accesat în 23 aprilie 2020  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f g h i https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext, accesat în 10 februarie 2020  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b https://www.cdc.gov.tw/Disease/SubIndex/N6XvFa1YP9CXYdB0kNSA9A, accesat în 23 aprilie 2020  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.webmd.com/lung/covid19-digestive-symptoms#1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b https://www.the-scientist.com/news-opinion/lost-smell-and-taste-hint-covid-19-can-target-the-nervous-system-67312  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://www.livescience.com/silent-hypoxia-killing-covid-19-coronavirus-patients.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-criteria.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ https://www.businessinsider.com/covid-19-symptoms-cdc-list-2020-4  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ a b https://www.healthline.com/health-news/the-covid-19-symptoms-most-people-could-miss  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ a b https://www.bloomberg.com/news/features/2020-05-11/all-the-covid-19-symptoms-you-didn-t-know-about?srnd=premium&sref=IjU66rxU  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ https://www.forbes.com/sites/alexandrasternlicht/2020/04/22/covid-toes-doctors-identify-newest-symptom-of-coronavirus/#46005a491048  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  14. ^ a b c d https://www.nbcnews.com/health/health-news/scientists-warn-potential-wave-covid-linked-brain-damage-n1233150  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  15. ^ https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2020-07-15/another-covid-19-symptom-joins-the-list-mouth-rash  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  16. ^ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33988001/, accesat în 28 august 2021  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  17. ^ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742540/, accesat în 28 august 2021  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  18. ^ https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/naming-the-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it, accesat în 29 august 2021  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  19. ^ Coronavirus biology and replication: implications for SARS-CoV-2]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  20. ^ a b c https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8142517/, accesat în 29 august 2021  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  21. ^ https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(21)00689-9/fulltext, accesat în 28 august 2021  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  22. ^ https://icd.who.int/browse10/2019/en#/U07.1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  23. ^ https://www.who.int/classifications/icd/covid19/en/, accesat în 1 octombrie 2020  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  24. ^ „国家卫生健康委关于新型冠状病毒肺炎暂命名事宜的通知”. 7 februarie 2020. Accesat în 9 februarie 2020. 
  25. ^ a b Gorbalenya, Alexander E. (11 februarie 2020). „Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus – The species and its viruses, a statement of the Coronavirus Study Group”. bioRxiv (în engleză): 2020.02.07.937862. doi:10.1101/2020.02.07.937862. Arhivat din original la 11 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  26. ^ „Coronavirus disease named Covid-19”. BBC News (în engleză). 11 februarie 2020. Arhivat din original la 11 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  27. ^ „Q&A on coronaviruses”. World Health Organization (WHO). Arhivat din original la 20 ianuarie 2020. Accesat în 27 ianuarie 2020. 
  28. ^ a b „Q & A on novel coronavirus”. European Centre for Disease Prevention and Control (în engleză). Arhivat din original la 5 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  29. ^ „Symptoms of Novel Coronavirus (2019-nCoV) | CDC”. www.cdc.gov (în engleză). 10 februarie 2020. Arhivat din original la 30 ianuarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  30. ^ „Research shows 3-day median incubation period for coronavirus, 24 days in rare cases”. The Straits Times. 11 februarie 2020. 
  31. ^ „Do you need to wear a mask to protect yourself from the coronavirus?”. The Feed (în engleză). Arhivat din original la 11 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  32. ^ „MOH | Updates on 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) Local Situation”. www.moh.gov.sg. Accesat în 11 februarie 2020. 
  33. ^ Health, Australian Government Department of (21 ianuarie 2020). „Novel coronavirus (2019-nCoV)”. Australian Government Department of Health (în engleză). Accesat în 11 februarie 2020. 
  34. ^ „Clinical Characteristics of 138 Hospitalized Patients With 2019 Novel Coronavirus-Infected Pneumonia in Wuhan, China”. JAMA. februarie 2020. doi:10.1001/jama.2020.1585. PMID 32031570
  35. ^ „Prevention and Treatment”. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 9 august 2019. Arhivat din original la 15 decembrie 2019. Accesat în 21 ianuarie 2020. 
  36. ^ „Travelers from China asked to check for flu-like symptoms”. BusinessWorld. Arhivat din original la 26 ianuarie 2020. Accesat în 26 ianuarie 2020. 
  37. ^ Deerwester, Jayme; Gilbertson, Dawn. „Coronavirus: US says 'do not travel' to Wuhan, China, as airlines issue waivers, add safeguards”. USA Today. Arhivat din original la 27 ianuarie 2020. Accesat în 26 ianuarie 2020. 
  38. ^ „Updates on Novel Coronavirus”. Ministry of Health, Goverment of Singapore. Accesat în 26 ianuarie 2020. 
  39. ^ „Disease background of 2019-nCoV”. European Centre for Disease Prevention and Control (în engleză). Accesat în 11 februarie 2020. 
  40. ^ „Statement on the second meeting of the International Health Regulations (2005) Emergency Committee regarding the outbreak of novel coronavirus (2019-nCoV)”. www.who.int (în engleză). Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  41. ^ Boseley, Sarah (28 ianuarie 2020). „Germany confirms first human coronavirus transmission in Europe”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Arhivat din original la 6 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  42. ^ Specia, Megan; Méheut, Constant (10 februarie 2020). „U.K. Declares Coronavirus 'Imminent Threat' as Europe Scrambles”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Arhivat din original la 11 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  43. ^ hermesauto (11 februarie 2020). „Coronavirus: Hong Kong to evacuate residential building after suspected environmental transmission”. The Straits Times (în engleză). Arhivat din original la 11 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  44. ^ „The Coronavirus Is Now Infecting People Who Haven't Traveled to China”. Wired (în engleză). ISSN 1059-1028. Accesat în 11 februarie 2020. 
  45. ^ Feb 04, Lisa Schnirring | News Editor | CIDRAP News |; 2020. „nCoV total tops 20,000 as officials probe spread from nations outside of China”. CIDRAP (în engleză). Arhivat din original la 8 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  46. ^ „Singapore announces first local coronavirus transmissions”. France 24 (în engleză). 4 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  47. ^ „South Korea reports first local human-to-human transmission of coronavirus | The Star Online”. www.thestar.com.my. Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  48. ^ „Hundreds of evacuees to be held on bases in California; Hong Kong and Taiwan restrict travel from mainland China - The Washington Post”. Arhivat din original la 7 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  49. ^ Ramzy, Austin; May, Tiffany (2 februarie 2020). „Philippines Reports First Coronavirus Death Outside China”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Arhivat din original la 3 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  50. ^ Hui, Mary. „Hong Kong has reported its first coronavirus death”. Quartz (în engleză). Arhivat din original la 5 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  51. ^ „Areas with presumed ongoing community transmission of 2019-nCoV”. European Centre for Disease Prevention and Control (în engleză). Arhivat din original la 3 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  52. ^ Liang ST, Liang LT, Rosen JM (mai 2021). „COVID-19: a comparison to the 1918 influenza and how we can defeat it”. Postgraduate Medical Journal. 97 (1147): 273–274. doi:10.1136/postgradmedj-2020-139070. PMC 8108277Accesibil gratuit. PMID 33563705. Arhivat din original la 10 iulie 2021. Accesat în 10 iulie 2021. 
  53. ^ Chen, Nanshan; Zhou, Min; Dong, Xuan; Qu, Jieming; Gong, Fengyun; Han, Yang; Qiu, Yang; Wang, Jingli; Liu, Ying (30 ianuarie 2020). „Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study”. The Lancet (în English). 0. doi:10.1016/S0140-6736(20)30211-7. ISSN 0140-6736. PMID 32007143. Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)
  54. ^ Hessen, Margaret Trexler (27 ianuarie 2020). „Novel Coronavirus Information Center: Expert guidance and commentary”. Elsevier Connect. Arhivat din original la 30 ianuarie 2020. Accesat în 31 ianuarie 2020. 
  55. ^ „Coronavirus About Symptoms and Diagnosis”. Centers for Disease Control and Prevention. United States. 30 ianuarie 2020. Arhivat din original la 30 ianuarie 2020. Accesat în 1 februarie 2020. 
  56. ^ a b Huang, Chaolin; Wang, Yeming; Li, Xingwang; Ren, Lili; Zhao, Jianping; Hu, Yi; Zhang, Li; Fan, Guohui; Xu, Jiuyang (24 ianuarie 2020). „Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China”. Lancet. doi:10.1016/S0140-6736(20)30183-5. ISSN 0140-6736. PMID 31986264
  57. ^ The continuing 2019-nCoV epidemic threat of novel coronaviruses to global health – The latest 2019 novel coronavirus outbreak in Wuhan, China.open access publication - free to read
  58. ^ „Q&A on coronaviruses”. who.int. Arhivat din original la 20 ianuarie 2020. Accesat în 27 ianuarie 2020. 
  59. ^ „Symptoms of Novel Coronavirus (2019-nCoV)”. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 31 ianuarie 2020. Arhivat din original la 30 ianuarie 2020. Accesat în 2 februarie 2020. 
  60. ^ „Coronavirus: The psychological effects of quarantining a city”. The British Medical Journal (în engleză). 24 ianuarie 2020. Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 10 februarie 2020. 
  61. ^ Xiang, Yu-Tao; Yang, Yuan; Li, Wen; Zhang, Ling; Zhang, Qinge; Cheung, Teris; Ng, Chee H (4 februarie 2020). „Timely mental health care for the 2019 novel coronavirus outbreak is urgently needed”. The Lancet Psychiatry (în engleză): S2215036620300468. doi:10.1016/S2215-0366(20)30046-8
  62. ^ Kang, Lijun; Li, Yi; Hu, Shaohua; Chen, Min; Yang, Can; Yang, Bing Xiang; Wang, Ying; Hu, Jianbo; Lai, Jianbo (5 februarie 2020). „The mental health of medical workers in Wuhan, China dealing with the 2019 novel coronavirus”. The Lancet Psychiatry (în engleză): S221503662030047X. doi:10.1016/S2215-0366(20)30047-X
  63. ^ Zhou, Peng; Yang, Xing-Lou; Wang, Xian-Guang; Hu, Ben; Zhang, Lei; Zhang, Wei; Si, Hao-Rui; Zhu, Yan; Li, Bei (23 ianuarie 2020). „Discovery of a novel coronavirus associated with the recent pneumonia outbreak in humans and its potential bat origin”. bioRxiv (în engleză): 2020.01.22.914952. doi:10.1101/2020.01.22.914952. Arhivat din original la 24 ianuarie 2020. Accesat în 5 februarie 2020. 
  64. ^ By Helen Briggs (10 februarie 2021), Coronavirus: Bat scientists find new evidence (în engleză), BBC News 
  65. ^ 江巍. „Shanghai officials reveal novel coronavirus transmission modes - Chinadaily.com.cn”. www.chinadaily.com.cn. Accesat în 13 februarie 2020. 
  66. ^ CDC (5 februarie 2020). „CDC Tests for 2019-nCoV”. Centers for Disease Control and Prevention (în engleză). Accesat în 12 februarie 2020. 
  67. ^ Schirring, Lisa; 2020 (16 ianuarie 2020). „Japan has 1st novel coronavirus case; China reports another death”. CIDRAP. Arhivat din original la 20 ianuarie 2020. Accesat în 16 ianuarie 2020. 
  68. ^ „Laboratory testing for 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) in suspected human cases: Interim guidance”. World Health Organization. Arhivat din original la 20 ianuarie 2020. Accesat în 28 ianuarie 2020. 
  69. ^ „2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV) Situation Summary”. Centers for Disease Control and Prevention. 30 ianuarie 2020. Arhivat din original la 26 ianuarie 2020. Accesat în 30 ianuarie 2020. 
  70. ^ „Real-Time RT-PCR Panel for Detection 2019-nCoV”. Centers for Disease Control and Prevention. 29 ianuarie 2020. Arhivat din original la 30 ianuarie 2020. Accesat în 1 februarie 2020. 
  71. ^ Brueck, Hilary (30 ianuarie 2020). „There's only one way to know if you have the coronavirus, and it involves machines full of spit and mucus”. Business Insider. Arhivat din original la 1 februarie 2020. Accesat în 1 februarie 2020. 
  72. ^ „Curetis Group Company Ares Genetics and BGI Group Collaborate to Offer Next-Generation Sequencing and PCR-based Coronavirus (2019-nCoV) Testing in Europe”. GlobeNewswire News Room. 30 ianuarie 2020. Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 1 februarie 2020. 
  73. ^ „Undiagnosed pneumonia – China (HU) (01): wildlife sales, market closed, RFI Archive Number: 20200102.6866757”. Pro-MED-mail. International Society for Infectious Diseases. Arhivat din original la 22 ianuarie 2020. Accesat în 13 ianuarie 2020. 
  74. ^ Cohen, Jon; Normile, Dennis (17 ianuarie 2020). „New SARS-like virus in China triggers alarm” (PDF). Science. 367 (6475): 234–235. doi:10.1126/science.367.6475.234. ISSN 0036-8075. PMID 31949058. Arhivat din original (PDF) la 11 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  75. ^ Parry, Jane (ianuarie 2020). „China coronavirus: cases surge as official admits human to human transmission”. British Medical Journal. 368: m236. doi:10.1136/bmj.m236. ISSN 1756-1833. PMID 31959587
  76. ^ Voytko, Lisette. „WHO Declares Coronavirus A Global Health Emergency, Praises China's 'Extraordinary Measures'”. Forbes. Arhivat din original la 1 februarie 2020. Accesat în 1 februarie 2020. 
  77. ^ Jin, Ying-Hui; Cai, Lin; Cheng, Zhen-Shun; Cheng, Hong; Deng, Tong; Fan, Yi-Pin; Fang, Cheng; Huang, Di; Huang, Lu-Qi (6 februarie 2020). „A rapid advice guideline for the diagnosis and treatment of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) infected pneumonia (standard version)”. Military Medical Research. 7 (1): 4. doi:10.1186/s40779-020-0233-6. ISSN 2054-9369. PMID 32029004
  78. ^ „Coronavirus | About | Prevention and Treatment | CDC”. www.cdc.gov (în engleză). 3 februarie 2020. Arhivat din original la 15 decembrie 2019. Accesat în 10 februarie 2020. 
  79. ^ „Advice for public”. www.who.int (în engleză). Arhivat din original la 26 ianuarie 2020. Accesat în 10 februarie 2020. 
  80. ^ CDC (11 februarie 2020). „What to do if you are sick with 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV)”. Centers for Disease Control and Prevention (în engleză). Accesat în 13 februarie 2020. 
  81. ^ a b „Coronapas van half miljoen ongeboosterden vervalt vrijdag”. NOS (în neerlandeză). 1 februarie 2022. Accesat în 2 februarie 2022. 
  82. ^ „Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected”. www.who.int (în engleză). Accesat în 13 februarie 2020. 
  83. ^ Nebehay, Stephanie; Kelland, Kate; Liu, Roxanne (5 februarie 2020). „WHO: 'no known effective' treatments for new coronavirus”. Thomson Reuters. Arhivat din original la 5 februarie 2020. Accesat în 5 februarie 2020. 
  84. ^ Lu H. Drug treatment options for the 2019-new coronavirus (2019-nCoV). Biosci Trends. 28 Jan 2020. doi:10.5582/bst.2020.01020
  85. ^ „China CDC developing novel coronavirus vaccine”. Xinhua. 26 ianuarie 2020. Arhivat din original la 26 ianuarie 2020. Accesat în 28 ianuarie 2020. 
  86. ^ Holshue, Michelle L.; DeBolt, Chas; Lindquist, Scott; Lofy, Kathy H.; Wiesman, John; Bruce, Hollianne; Spitters, Christopher; Ericson, Keith; Wilkerson, Sara (31 ianuarie 2020). „First Case of 2019 Novel Coronavirus in the United States”. New England Journal of Medicine (în engleză): NEJMoa2001191. doi:10.1056/NEJMoa2001191. ISSN 0028-4793. PMID 32004427
  87. ^ „Anti-novel coronavirus drug under clinical trial: official”. Xinhuanet. Arhivat din original la 3 februarie 2020. Accesat în 3 februarie 2020. 
  88. ^ Xu, Zhijian; Peng, Cheng; Shi, Yulong; Zhu, Zhengdan; Mu, Kaijie; Wang, Xiaoyu; Zhu, Weiliang (28 ianuarie 2020). „Nelfinavir was predicted to be a potential inhibitor of 2019 nCov main protease by an integrative approach combining homology modelling, molecular docking and binding free energy calculation”. bioRxiv: 2020.01.27.921627. doi:10.1101/2020.01.27.921627
  89. ^ Paules, Catharine I.; Marston, Hilary D.; Fauci, Anthony S. (23 ianuarie 2020). „Coronavirus Infections—More Than Just the Common Cold”. JAMA. doi:10.1001/jama.2020.0757. PMID 31971553
  90. ^ Wang M, et al. Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged novel coronavirus (2019-nCoV) in vitro. Cell Res (2020). doi:10.1038/s41422-020-0282-0
  91. ^ „China Applies for Patent for Potential Coronavirus Drug”. Time. Arhivat din original la 6 februarie 2020. Accesat în 5 februarie 2020. 
  92. ^ Feb 5, Reuters |; 2020 (5 februarie 2020). „China lab seeks patent on use of Gilead's coronavirus treatment”. Physician's Weekly. Arhivat din original la 5 februarie 2020. Accesat în 5 februarie 2020. 
  93. ^ „我国学者在抗2019新型冠状病毒药物筛选方面取得重要进展”. whiov.ac.cn. Arhivat din original la 5 februarie 2020. Accesat în 5 februarie 2020. 
  94. ^ „Russia's Ministry of Health names three drugs that can treat new Chinese coronavirus”. Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 10 februarie 2020. 
  95. ^ „China tests Russian anti-viral drug which might treat coronavirus as Moscow warns of possible 'mass outbreak'”. Arhivat din original la 5 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  96. ^ „China Tests Russian Antiviral Drug Which Might Treat Coronavirus As Moscow Warns Of Possible 'Mass Outbreak'”. Arhivat din original la 6 februarie 2020. Accesat în 11 februarie 2020. 
  97. ^ „Limited data on coronavirus may be skewing assumptions about severity”. STAT (în engleză). 30 ianuarie 2020. Arhivat din original la 1 februarie 2020. Accesat în 1 februarie 2020. 
  98. ^ Sparrow, Annie. „How China's Coronavirus Is Spreading—and How to Stop It”. Foreign Policy (în engleză). Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 2 februarie 2020. 
  99. ^ „Wuhan Coronavirus Death Rate - Worldometer”. www.worldometers.info (în engleză). Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 2 februarie 2020. 
  100. ^ „WHOが"致死率3%程度" 専門家「今後 注意が必要」”. NHK. 24 ianuarie 2020. Arhivat din original la 26 ianuarie 2020. Accesat în 3 februarie 2020. 
  101. ^ „Report 4: Severity of 2019-novel coronavirus (nCoV)” (PDF). Arhivat din original (PDF) la 10 februarie 2020. Accesat în 10 februarie 2020. 
  102. ^ „Coronavirus cases”. Worldometers. Arhivat din original la 31 ianuarie 2020. Accesat în 5 februarie 2020. 
  103. ^ „Tracking coronavirus: Map, data and timeline”. BNO News. 8 februarie 2020. Arhivat din original la 28 ianuarie 2020. Accesat în 8 februarie 2020. 
  104. ^ „WHO Director-General's statement on the advice of the IHR Emergency Committee on Novel Coronavirus”. who.int. 
  105. ^ Wang, Weier; Tang, Jianming; Wei, Fangqiang (2020). „Updated understanding of the outbreak of 2019 novel coronavirus (2019‐nCoV) in Wuhan, China”. Journal of Medical Virology. doi:10.1002/jmv.25689. PMID 31994742