În acest articol vom explora impactul pe care Cal cu mânere l-a avut asupra diferitelor aspecte ale societății. De la influența sa în sfera culturală până la relevanța sa în dezvoltarea tehnologică, Cal cu mânere a lăsat o amprentă de neșters în istorie. Pe parcursul următoarelor rânduri, vom analiza în profunzime modul în care Cal cu mânere ne-a modelat modul de a concepe lumea și cum a contribuit la modelarea percepției noastre asupra realității. De asemenea, vom examina numeroasele fațete ale Cal cu mânere, de la evoluția sa în timp până la rolul său în modelarea identităților și relațiilor umane. În cele din urmă, acest articol încearcă să facă lumină asupra importanței Cal cu mânere și a implicațiilor sale în viața de zi cu zi.
Calul cu mânere este un aparat de gimnastică, utilizat tradițional de gimnaști datorită utilizării intensive a forței fizice.
Original cadrul era confecționat din metal, iar pentru partea folosită ca exercițiu au fost folosite ca materiale lemnul și respectiv pielea. Astăzi cadrul poate fi realizat din materiale compozite, iar partea destinată exercițiului poate din realizată din materiale plastice, acoperite cu materiale sintetice.
Precursorul calului cu mânere de azi a fost folosit cu multe secole în urmă ca obiect de antrenament pentru soldați pentru practicarea încălecării și descălecării.[1]
Dimensiunile standard ale aparatului sunt publicate de către Federația Internațională de Gimnastică în broșura Apparatus Norms.
Arbitrii notează atât exercițiile impuse cât și cele libere conform unui cod bazat pe dificultate, execuție, tehnică și compoziție. Depunctările se bazează pe erori de execuție, formă fizică precară, dezechilibrări, aterizări greșite, ș.a.m.d.. Orice cădere este automat depunctată cu 0,5 puncte la nivele obișnuite ale gimnasticii și cu 0,8 puncte la nivele de elită ale gimnasticii europene, mondiale și olimpice.