În acest articol, vom explora în detaliu subiectul Catepanatul de Italia, care a stârnit un mare interes în societatea de astăzi. Vom afla despre originile sale, despre evoluția ei de-a lungul timpului și despre modul în care a afectat diferitele domenii ale vieții de zi cu zi. În plus, vom aprofunda în diferitele perspective și opinii care există în jurul Catepanatul de Italia, precum și în relevanța sa astăzi. Prin această analiză exhaustivă, vom căuta să înțelegem pe deplin ce reprezintă Catepanatul de Italia și cum a marcat un înainte și un după în istorie.
Catepanatul (sau Catapanatul) de Italia (în greacă, κατεπανίκιον Ἰταλίας) a fost o provincie (themă) a Imperiului Bizantin, cuprinzând Italia continentală aflată la sud de o linie trasată de la Monte Gargano până la golful din dreptul orașului Salerno. De asemenea, Amalfi și Neapole, deși situate la nord de această linie, se supuneau Constantinopolului, prin intermediul catepanului.
În anul 873, în timpul împăratului Vasile I Macedoneanul, bizantinii au recucerit orașul Bari din mâinile sarazinilor. Alături de deja existenta themă (provincie bizantină) de Calabria, regiunea Apulia, din jurul orașului Bari, a format o nouă themă, denumită Longobardia. În jurul anului 965, strategul de Bari a fost ridicat la rangul de katepanō al Italiei, de obicei cu titlul de patrikios. Titulatura de katepanō însemna "cel mai de sus" în limba greacă.
Câțiva aventurieri normanzi, aflați în pelerinaj către Monte Sant'Angelo sul Gargano, și-au pus în anul 1017 trupele la dispoziția orașelor longobarde din Apulia și din întreg sudul Italiei pentru a lupta împotriva bizantinilor. De atunci și până în 1030, normanzii erau simpli mercenari, care își ofereau serviciile fie bizantinilor și longobarzilor, iar apoi lui ducelui Sergiu al IV-lea de Neapole. Instalarea conducătorului normand Ranulf Drengot în fortăreața de la Aversa în 1030 a oferit acestor aventurieri un prim cap de pod în Italia, astfel încât ei au început să organizeze cucerirea treptată a Italiei de sud. Tot în 1030, au sosit în regiune Guillaume Braț de Fier și Drogo de Hauteville, fiii cei mai vârstnici ai lui Tancred de Hauteville, un nobil minuscul din Coutances, în provincia franceză Normandia. Cei doi s-au unit în încercarea concertată de a smulge Apulia de la bizantini, care au pierdut cea mai mare parte a provinciei până în 1040. Bari a fost capturat de către italieni și normanzi în aprilie 1071, încununând eliminarea bizantinilor din sudul Italiei. O tentativă bizantină de revenire va mai avea loc abia în anul 1156, sub împăratul Manuel I Comnen, care va eșua în fața aceluiași oraș.
Titlul de Catapan de Apulia și Campania a fost revitalizat pentru scurtă vreme în 1166, când a fost acordat contelui Gilbert de Gravina, vărul reginei regente Margareta de Navarra. În 1167, având așadar autoritatea de catepan, Gilbert a forțat trupele germane să părăsească regiunea Campania și să îl determine pe împăratul Frederic I Barbarossa să ridice asediul asupra orașului Ancona.