Chimie biofizică

În lumea de astăzi, Chimie biofizică a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un număr mare de oameni. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale la locul de muncă sau a legăturilor sale cu alte probleme de actualitate, Chimie biofizică este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent. Prin urmare, este important să analizăm și să înțelegem în profunzime toate fațetele și dimensiunile sale, pentru a aborda în mod adecvat implicațiile și consecințele acesteia. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Chimie biofizică, cu scopul de a oferi o viziune amplă și completă asupra acestui subiect atât de relevant astăzi.

Chimia biofizică (cunoscută și ca biochimie fizică sau biofizica chimică) este o ramură relativ nouă a chimiei, care acoperă un spectru larg de activități de cercetare care implică sistemele biologice. Caracteristica cea mai comună a cercetării în acest domeniu este de a căuta explicației diferitelor fenomene în sistemele biologice în termeni fie de moleculele care alcătuiesc sistemul sau de structură supra-moleculară a acestor sisteme.

Chimistii biofizici folosesc diverse tehnici utilizate în chimia fizică pentru a investiga structura sistemelor biologice. Aceste tehnici includ metode spectroscopice ca rezonanță magnetică nucleară (RMN) și difractie de raze X. De exemplu, activitatea pentru care a fost acordat Premiul Nobel, în 2009, la trei chimiști s-a bazat pe studii de difracție raze X pe ribozomi. Unele dintre domeniile de preocupare ale chimiștilor biofizici sunt structura proteinelor și structura funcțională a membranelor celulare. De exemplu, acțiunea enzimatică poate fi explicată în termeni de conformatie a moleculelor de proteină care se potrivesc cu forma moleculei de substrat sau modificarea acestuia ca urmare a legării unor ioni de metal. În mod similar, structura și funcția biomembranelor poate fi înțeleasă prin studiul unor structuri supramoleculare model ca lipozomi sau vezicule fosfolipidice de diferite compoziții și mărimi.

Cel mai vechi și prestigios institut pentru chimie biofizică este Institutul Max Planck pentru Chimie biofizică în Göttingen.

Publicații

  1. Biophysical Journal
  2. Archives of Biochemistry and Biophysics, publicat de: Academic Press
  3. Biochemical and Biophysical Research Communications, Publicat de: Academic Press
  4. Biochimica et Biophysica Acta, publicat de: Elsevier Science
  5. Biophysical Chemistry, An International Journal devoted to the Physics and Chemistry of Biological Phenomena, publicat de: Elsevier Science
  6. Journal of Biochemical and Biophysical Methods, publicat de: Elsevier Science
  7. Journal of Biochemistry, Biology and Biophysics, publicat de: Taylor & Francis Group
  8. Journal de Chimie Physique, Physico-Chimie Biologique, journal internațional de chimie fizică, fizică chimică and biofizică, publicat de: EDP Sciences Societe Francaise de Chimie

Vezi și

Note


Legături externe