Chintesență

În lumea de astăzi, Chintesență a devenit un subiect de interes și dezbatere larg răspândit. De la apariția sa, Chintesență a captat atenția experților și a fanilor deopotrivă, generând opinii și poziții diverse. Impactul său a fost resimțit în multiple aspecte ale societății, de la sfera politică la cea culturală, iar relevanța sa continuă să evolueze constant. În acest articol, vom explora diferitele aspecte ale Chintesență, istoria sa, influența și proiecția sa în viitor, cu scopul de a înțelege în detaliu acest fenomen și impactul său astăzi.

Chintesență (prin franceză quintessence din latină quintus, a cincea, și essentia, esență) este denumirea unei substanțe eterate (eter) pe care unii filosofi ai Antichității (de exemplu Empedocle[1]) o adăugau listei celor 4 elemente[2] (focul, apa, pământul și aerul) considerate, în mod tradițional, ca substanțe primordiale imuabile, eterne, necreate și indestructibile care nu pot trece unul într-altul, ci se pot doar combina și separa mecanic. (Acest sens - în filozofia scolastică.).

Azi, chintesență are sensul de esența cea mai pură și mai concentrată a unei substanțe, a unui lucru și, prin extensiune, a unei doctrine, a unei teorii etc. Pe scurt, înseamnă ceea ce este fundamental, esențial.[3]

Vezi și

Note

  1. ^ quintessence
  2. ^ Larousse: quintessence
  3. ^ Mic dicționar enciclopedic, Editura enciclopedică română, București, 1972.