În lumea de astăzi, Cinematografia americană este o problemă care a devenit din ce în ce mai relevantă în societate. Fie datorită impactului său asupra sănătății, influenței asupra culturii populare sau importanței sale în economia globală, Cinematografia americană a devenit un centru de atenție pentru experți, cadre universitare și publicul larg. De-a lungul istoriei, Cinematografia americană a fost subiect de dezbatere și discuție, generând nenumărate opinii și perspective. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Cinematografia americană, analizând evoluția sa în timp și rolul său în prezent. De la impactul său asupra tehnologiei până la relevanța sa în sfera politică, Cinematografia americană continuă să fie un subiect de interes universal care continuă să genereze interes și analiză.
Cinematografia din Statele Unite (de multe ori, în general, menționată ca Hollywood) a avut un efect profund asupra cinematografiei din întreaga lume încă din secolul al XX-lea. Istoria sa este uneori împărțită în patru perioade principale: epoca filmului mut, epoca cinematografiei clasice de la Hollywood, Noul Hollywood și perioada contemporană. În timp ce frații Lumiere sunt, în general, considerați ca fiind cei care au creat cinematografia modernă, este de netăgăduit că cinematografia americană a devenit în curând forța dominantă în industria cinematografică în curs de dezvoltare. Începând cu anii 1920 și până în prezent, industria de film americană a avut încasări de bani mai mari decât a oricărei alte țări.
În 1878, Eadweard Muybridge a demonstrat puterea fotografiei de a captura mișcarea. În 1894, prima expoziție comercială din lume de lume a avut loc la New York, pe baza Kinetoscopului inventat de Thomas Edison în 1888. În următoarele decenii, Statele Unite ale Americii au fost în prim-planul dezvoltării filmului sonor. Încă din secolul al XX-lea, industria de film din SUA a fost în mare parte bazată și în jurul districtului Hollywood, Los Angeles din California. Picture City, Florida a fost, de asemenea, un loc planificat pentru a fi un centru de producție al filmelor în anii 1920, dar din cauza uraganului Okeechobee din 1928, s-a renunțat la idee și Picture City a revenit la numele său original, Hobe Sound. Regizorul D. W. Griffith a fost esențial pentru dezvoltarea filmului. Cetățeanul Kane (1941) de Orson Welles este frecvent citat în sondajele criticii ca fiind cel mai mare film al tuturor timpurilor.[1] Actori americani ai marelui ecran precum John Wayne și Marilyn Monroe au devenit figuri iconice, în timp ce producătorul/antreprenorul Walt Disney a fost un lider atât al filmului de animație cât și filmului mercantilizat. Cele mai mari studiouri de film de la Hollywood sunt cele care au produs filmele cu cel mai mare succes comercial din lume, cum ar fi Pe aripile vântului (1939), Star Wars (1977), Titanic (1997) și Avatar (2009). Astăzi, studiourile de film americane produc colectiv mai multe sute de filme în fiecare an, ceea ce face ca Statele Unite ale Americii să fie al treilea producător de filme cel mai prolific din lume.[2]
Actori americani![]() |
---|
Listă de actori americani: A-D · E-H · I-L · M-Q · R-T · U-Z |