Circaetus

În lumea de astăzi, este inevitabil să nu fii curios despre Circaetus. Fie că vorbim despre un subiect de actualitate, despre o figură istorică sau despre un fenomen natural, Circaetus trezește un interes larg răspândit în societate. Influența lui Circaetus poate fi observată în diferite domenii, de la cultura populară la mediul academic, inclusiv politică și economie. De aceea este relevant să explorăm în detaliu tot ceea ce are legătură cu Circaetus, înțelegând importanța acestuia și impactul pe care îl are asupra vieții noastre. În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Circaetus, explorând diferitele sale fațete și semnificația sa în contextul actual.

Circaetus
Șerpar european (Circaetus gallicus)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Familie: Accipitridae
Gen: Circaetus
Vieillot, 1816
Specia tip
Falco gallicus
Gmelin, 1788

Circaetus este un gen de vulturi de talie medie din familia păsărilor de pradă Accipitridae. Acestea sunt în principal specii africane rezidente, dar șerparul european este migrator și se reproduce din bazinul mediteraneean în Rusia, Orientul Mijlociu și India, iar iarna în Africa subsahariană și la est de Indonezia. Se hrănesc cu reptile, în principal șerpi, dar mănâncă și șopârle și, ocazional, mamifere mici.

Taxonomie

Genul Circaetus a fost introdus în 1816 de ornitologul francez Louis Pierre Vieillot pentru a găzdui o singură specie, șerparul cu degete scurte, care este, prin urmare, considerată specia tip.[1][2] Numele genului provine din greaca veche kirkos, un tip de șoim, și aetos, "vultur".[3] Genul conține șase specii.[4]

Note

  1. ^ Vieillot, Louis Pierre (). Analyse d'une Nouvelle Ornithologie Élémentaire (în French). Paris: Deterville/self. p. 23. 
  2. ^ Mayr, Ernst; Cottrell, G. William, ed. (). Check-List of Birds of the World. 1 (ed. 2nd). Cambridge, Massachusetts: Museum of Comparative Zoology. p. 309. 
  3. ^ Jobling, James A. (). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. p. 108. ISBN 978-1-4081-2501-4. 
  4. ^ Gill, Frank; Donsker, David; Rasmussen, Pamela, ed. (august 2022). „Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors”. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Accesat în .