Ciroză

În lumea de astăzi, Ciroză a căpătat o relevanță fără precedent, devenind un subiect de interes pentru o gamă largă de oameni și discipline. Fie că este Ciroză ca o figură proeminentă în istorie, ca un concept cheie într-un domeniu de studiu sau ca un eveniment semnificativ astăzi, impactul său este de netăgăduit. În acest articol, vom pătrunde în universul lui Ciroză, explorând originile, evoluția și influența sa asupra diferitelor aspecte ale societății. De la aspectul său până la relevanța sa contemporană, Ciroză a fost subiect de analiză și dezbatere, generând o vastă bogăție de cunoștințe care merită să fie explorată în detaliu.

Ciroză

Abdomenul unui pacient cu ciroză hepatică prezentând o ascită masivă și circulație venoasă colaterală.
Specialitategastroenterologie
hepatologie  Modificați la Wikidata
CauzeAlcoolism
hepatită
Indian childhood cirrhosis]
autoimmune hepatitis]
primary sclerosing cholangitis]
hereditary haemochromatosis]
Maladia lui Wilson  Modificați la Wikidata
Metodă de diagnosticliver biopsy]
blood test]
Ecografie
tomografie computerizată  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9571  Modificați la Wikidata
ICD-9-CM571.5[1]  Modificați la Wikidata
DiseasesDB2729
MedlinePlus000255
Patient UKCiroză
MeSH IDD008103[1]  Modificați la Wikidata

Ciroza hepatică este o maladie cronică a ficatului caracterizată de o diminuare progresivă a masei lui funcționale rezultând atât din diminunarea cantității de hepatocite, cât și din distrugerea arhitecturii specifice a organului. Din punct de vedere anatomic ciroza hepatică este caracterizată prin necroza progresivă a țesutul sănătos, acesta fiind înlocuit cu țesut fibros și cicatrici, care sunt lipsite de activitate funcțională.

Ciroza hepatică apare din cauza acțiunii prelungite a diverșilor agresori: infecție virală cronică (hepatită cronică), abuz de alcool, substanțe toxice, atacuri autoimune (hepatita autoimună) sau afecțiuni metabolice. Hepatocitele afectate mor, fiind înlocuite în procesul natural de reparație de celule de țesut conjunctiv și de abundenta lor matrice extracelulară cicatricială (fibre de colagen, printre altele), transformare care, în afară de faptul că strică raportul dintre țesutul conjunctiv („de susținere”, „scheletul ”organului) și cel util din punctul de vedere al funcției ficatului, afectează și arhitectura inițială optimă a microunităților de transformare și de transport.

Referințe și note

  1. ^ a b Monarch Disease Ontology release 2018-06-29]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);