Contract social

În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui Contract social și tot ce ne oferă acest subiect/persoană/data. De la impactul său asupra societății și până la relevanța sa în contextul actual, vom analiza în detaliu fiecare fațetă a Contract social pentru a oferi cititorului o viziune completă și îmbogățitoare. Prin date, analize și opinii ale experților, vom face un alt pas spre înțelegerea acestui subiect/persoană/dată, invitându-ne să reflectăm asupra importanței și implicațiilor sale în viața noastră. Pregătește-te să te cufunzi în universul captivant al lui Contract social!

Coperta cărții Leviathan, publicată de Thomas Hobbes în 1651.

Teoria contractului social (în engleză social contract theory, în franceză théorie du contrat social) a fost încercarea legitimării puterii publice (forța statului) printr-o ipotetică delegare din partea indivizilor care constituie populația unui stat. Teoriile clasice ale contractului social sunt din secolul al XVII-lea. Principalii teoreticieni ai contractului social au fost Thomas Hobbes, John Locke și Jean-Jacques Rousseau.

Critica formulată în secolul al XIX-lea

Luigi Taparelli⁠(en) a contrazis teoria contractului social, în locul căreia a propus alternativa dreptății sociale. Taparelli a preconizat împărțirea puterii și resurselor nu în numele fictivei „voințe generale” (volonté générale), ci în conformitate cu dreptatea.