Decolonizarea Africii

În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui Decolonizarea Africii. De la origini și până la impactul său asupra societății actuale, Decolonizarea Africii a jucat un rol crucial în viața oamenilor, influențând cultura, tehnologia și modul în care ne relaționăm unul cu celălalt. De-a lungul istoriei, Decolonizarea Africii a fost subiect de studiu și dezbatere, generând opinii contradictorii și stârnind curiozitatea a milioane de oameni din întreaga lume. Prin acest articol, vom căuta să facem lumină asupra celor mai relevante aspecte ale Decolonizarea Africii, analizând importanța acestuia și implicațiile pe care le are asupra vieții noastre de zi cu zi.

Țările africane în ordinea independenței
Africa în jurul anului 1913

Decolonizarea Africii a urmat după cel de-Al Doilea Război Mondial, când oamenii din colonii au început să ceară independența, iar puterile coloniale și-au retras administrația din Africa.[1]

Context

În timpul luptei pentru Africa de la finalul secolului al XIX-lea, puterile vest-europene au împărțit Africa și resursele pe care le avea în partiții politice la Conferința de la Berlin din 1884-85.[2][3] Până în 1905, aproape tot controlul pământului african a fost revendicat de guvernele din Europa de Vest, cu singurele excepții fiind Liberia (care a fost colonizată de către foștii sclavi afro-americani) și Etiopia (care a rezistat cu succes colonizării de către Italia).[4] Marea Britanie și Franța au avut cele mai mari colonii, dar Germania, Spania, Italia, Belgia și Portugalia, de asemenea, au avut colonii. Ca urmare a colonialismului și imperialismului, majoritatea continentului african și-a pierdut suveranitatea și controlul resurselor naturale, cum ar fi: aurul și cauciucul. În urma conceptului cunoscut sub numele de Povara omului alb (White Man's Burden), unii europeni care au beneficiat de pe urma colonizării, au simțit că a fost nevoie de colonizare pentru a-i civiliza pe africani.[5][6]

Referințe

  1. ^ Birmingham, David (). The Decolonization of Africa. Routledge. ISBN 1-85728-540-9. 
  2. ^ „Berlin Conference of 1884-1885”. http://www.oxfordreference.com. Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  3. ^ „A Brief History of the Berlin Conference”. http://teacherweb.ftl.pinecrest.edu. Arhivat din original la . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  4. ^ Evans, Alistair. „Countries in Africa Considered Never Colonized”. http://africanhistory.about.com. Arhivat din original la . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  5. ^ Siddiqui, Habib. „WHITE MAN'S BURDEN: THE NEVER-ENDING SAGA”. http://www.iosworld.org. Arhivat din original la . Accesat în . It was a "White man's burden" to "civilize" the so-called "uncivilized", "savage", "Negroes!" Within a few years, the entire Africa was colonized by the Europeans, and her mineral resources looted out to Europe and her people put into chains to work  Legătură externa în |website= (ajutor)
  6. ^ Gray, Richard. Francophone African Poetry and Drama: A Cultural History Since the 1960s. p. 8. ISBN 978-0-7864-7558-2. Accesat în . The mission to civilize the African continent has historically been referred to as the 'white man's burden' 

Legături externe