Digital obiect de identificare



Niciodată în istoria omenirii nu au existat atât de multe informații despre Explorarea identificatorului de obiect digital în 2023: un ghid cuprinzător așa cum există astăzi datorită internetului. Cu toate acestea, acest acces la tot ce are legătură cu Explorarea identificatorului de obiect digital în 2023: un ghid cuprinzător nu este întotdeauna ușor. Saturație, utilizare slabă și dificultatea de a discerne între informațiile corecte și incorecte despre Explorarea identificatorului de obiect digital în 2023: un ghid cuprinzător sunt adesea greu de depășit. Acesta este ceea ce ne-a motivat să creăm un site de încredere, sigur și eficient.

Ne-a fost clar că pentru a ne atinge scopul, nu era suficient să avem informații corecte și verificate despre Explorarea identificatorului de obiect digital în 2023: un ghid cuprinzător . Despre tot ce adunasem Explorarea identificatorului de obiect digital în 2023: un ghid cuprinzător de asemenea trebuia prezentat într-un mod clar, lizibil, într-o structură care să faciliteze experiența utilizatorului, cu un design curat și eficient, și care să prioritizeze viteza de încărcare. Suntem încrezători că am reușit acest lucru, deși lucrăm mereu pentru a aduce mici îmbunătățiri. Dacă ați găsit ceea ce ați găsit util Explorarea identificatorului de obiect digital în 2023: un ghid cuprinzător și v-ați simțit confortabil, vom fi foarte fericiți dacă veți reveni scientiaen.com oricând vrei și ai nevoie.

Digital obiect de identificare
DOI logo.svg
AcronimDOI
OrganizațiaFundația internațională DOI
introdus2000 (2000)
Exemplu10.1000 / 182
websitewww.doi. Org Editați acest lucru la Wikidata

A identificator de obiect digital (DOI) Este o identificator persistent or manipula folosit pentru a identifica în mod unic diverse obiecte, standardizate de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO). DOI sunt o implementare a Sistem de mâner; se potrivesc și în sistemul URI (Identificator uniform al resurselor). Ele sunt utilizate pe scară largă pentru a identifica informații academice, profesionale și guvernamentale, cum ar fi jurnal articole, rapoarte de cercetare, seturi de date și publicații oficiale. DOI-urile au fost folosite și pentru a identifica alte tipuri de resurse de informații, cum ar fi videoclipurile comerciale.

Un DOI urmărește să rezolve la ținta sa, obiectul de informații la care se referă DOI. Acest lucru se realizează prin legarea DOI la metadate despre obiect, cum ar fi a URL-ul unde se află obiectul. Astfel, fiind acționabilă și interoperabilă, un DOI diferă de ISBN-uri or ISRC-uri care sunt doar identificatori. Sistemul DOI utilizează modelul de conținut indecs pentru reprezentarea metadatelor.

DOI pentru un document rămâne fix pe durata de viață a documentului, în timp ce locația acestuia și alte metadate se pot modifica. Referirea la un document online de către DOI ar trebui să ofere un link mai stabil decât utilizarea directă a adresei URL. Dar dacă adresa URL se modifică, editorul trebuie să actualizeze metadatele pentru DOI pentru a menține linkul către adresa URL. Este responsabilitatea editorului să actualizeze baza de date DOI. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, DOI decide a verigă moartă, lăsând DOI-ul inutil.

Dezvoltatorul și administratorul sistemului DOI este International DOI Foundation (IDF), care l-a introdus în 2000. Organizațiile care îndeplinesc obligațiile contractuale ale sistemului DOI și sunt dispuse să plătească pentru a deveni membre ale sistemului pot atribui DOI. Sistemul DOI este implementat printr-o federație de agenții de înregistrare coordonată de IDF. Până la sfârșitul lunii aprilie 2011, peste 50 de milioane de nume DOI au fost atribuite de aproximativ 4,000 de organizații, iar până în aprilie 2013 acest număr a crescut la 85 de milioane de nume DOI atribuite prin intermediul a 9,500 de organizații.

Nomenclatură și sintaxă

Un DOI este un tip de mâner de sistem de mânere, care ia forma unui șir de caractere împărțit în două părți, un prefix și un sufix, separate printr-o bară oblică.

prefix/suffix

Prefixul identifică solicitantul identificatorului, iar sufixul este ales de solicitant și identifică obiectul specific asociat cu acel DOI. Cele mai legale Unicode caracterele sunt permise în aceste șiruri, care sunt interpretate în a caz-insensibil manieră. Prefixul ia de obicei forma 10.NNNN, În cazul în care NNNN este un număr de cel puțin patru cifre mai mare sau egal cu 1000, a cărui limită depinde doar de numărul total de înregistrați. Prefixul poate fi subdivizat în continuare cu puncte, cum ar fi 10.NNNN.N.

De exemplu, în numele DOI 10.1000/182, prefixul este 10.1000 iar sufixul este 182. Partea „10” a prefixului distinge mânerul ca parte a spațiului de nume DOI, spre deosebire de un alt spațiu de nume Handle System, si personajele 1000 în prefix identificați solicitantul; în acest caz, solicitantul înregistrării este însăși Fundația Internațională DOI. 182 este sufixul sau ID-ul articolului care identifică un singur obiect (în acest caz, cea mai recentă versiune a fișierului Manual DOI).

Numele DOI pot identifica lucrări creative (cum ar fi texte, imagini, articole audio sau video și software) atât în ​​formă electronică, cât și în formă fizică, spectacole, și lucrări abstracte precum licențe, părți la o tranzacție etc.

Numele se pot referi la obiecte la diferite niveluri de detaliu: astfel, numele DOI pot identifica o revistă, un număr individual al unei reviste, un articol individual din jurnal sau un singur tabel din acel articol. Alegerea nivelului de detaliu este lăsată la latitudinea cesionarului, dar în sistemul DOI trebuie declarat ca parte a metadatelor care sunt asociate cu un nume DOI, folosind un Dicționar de date bazeze pe modelul de conținut indecs.

Afişa

Oficial Manual DOI afirmă în mod explicit că DOI-urile ar trebui să fie afișate pe ecrane și în format tipărit doi:10.1000/182.

Contrar celor Manual DOI, CrossRef, o agenție importantă de înregistrare a DOI, recomandă afișarea unei adrese URL (de exemplu, https://doi.org/10.1000/182) în loc de formatul specificat oficial (de exemplu, doi:10.1000/182) Această adresă URL este persistentă (există un contract care asigură persistența în domeniul DOI.ORG), deci este un SUSURA – furnizarea locației unui Http proxy server care va redirecționa accesul web către locația online corectă a articolului legat.

Recomandarea CrossRef se bazează în primul rând pe presupunerea că DOI-ul este afișat fără a fi hyperlinkat la adresa URL corespunzătoare – argumentul fiind că, fără hyperlink, nu este la fel de ușor să copiați și să lipiți adresa URL completă pentru a afișa de fapt pagina. pentru DOI, astfel încât întreaga adresă URL ar trebui să fie afișată, permițând persoanelor care vizualizează pagina care conține DOI să copieze și să lipească URL-ul, manual, într-o nouă fereastră/filă din browser-ul pentru a accesa pagina corespunzătoare documentului pe care îl reprezintă DOI.

Deoarece DOI este un spațiu de nume în interiorul Sistem de mâner, este corect din punct de vedere semantic să-l reprezentăm ca URI info:doi/10.1000/182.

Conţinut

Conținutul major al sistemului DOI include în prezent:

În Organizația pentru cooperare și dezvoltare economicăserviciul de publicare al lui OECD iLibrary, fiecare tabel sau grafic dintr-o publicație OCDE este afișat cu un nume DOI care duce la un fișier Excel cu date care stau la baza tabelelor și graficelor. Este planificată dezvoltarea în continuare a unor astfel de servicii.

Alte registre includ CrossRef si Agenția europeană multilingvă de înregistrare a DOI (mEDRA). Începând cu 2015, RFC-uri poate fi referit ca doi:10.17487/rfc....

Caracteristici și Beneficii

IDF a proiectat sistemul DOI pentru a oferi o formă de identificare persistentă, în care fiecare nume DOI identifică permanent și fără ambiguitate obiectul căruia îi este asociat (deși atunci când editorul unei reviste se schimbă, uneori se vor schimba toate DOI-urile, vechile DOI nemaifiind funcționale). De asemenea, se asociază metadate cu obiecte, permițându-i să ofere utilizatorilor informații relevante despre obiecte și relațiile lor. Ca parte a acestor metadate sunt incluse acțiunile de rețea care permit ca numele DOI să fie rezolvate în locații web unde pot fi găsite obiectele pe care le descriu. Pentru a-și atinge obiectivele, sistemul DOI combină Sistem de mâner si modelul de conținut indecs cu o infrastructură socială.

Sistemul de manevrare asigură că numele DOI pentru un obiect nu se bazează pe niciun atribut modificabil al obiectului, cum ar fi locația fizică sau proprietatea acestuia, că atributele obiectului sunt codificate în metadatele sale, mai degrabă decât în ​​numele său DOI și că nu două obiecte au același nume DOI. Deoarece numele DOI sunt șiruri scurte de caractere, ele pot fi citite de om, pot fi copiate și lipite ca text și se potrivesc în URI specificație. Mecanismul de rezoluție a numelui DOI acționează în culise, astfel încât utilizatorii să comunice cu acesta în același mod ca și cu orice alt serviciu web; este construit pe arhitecturi deschise, încorporează mecanisme de încredereși este conceput pentru a funcționa în mod fiabil și flexibil, astfel încât să poată fi adaptat la cerințele în schimbare și la noile aplicații ale sistemului DOI. Rezoluția numelui DOI poate fi utilizată cu openURL pentru a selecta cea mai potrivită dintre mai multe locații pentru un anumit obiect, în funcție de locația utilizatorului care face cererea. Cu toate acestea, în ciuda acestei abilități, sistemul DOI a atras critici din partea bibliotecarilor pentru că a direcționat utilizatorii către copii negratuite ale documentelor, care ar fi fost disponibile fără taxă suplimentară din locații alternative.

modelul de conținut indecs așa cum este utilizat în sistemul DOI, asociază metadatele cu obiecte. Un mic nucleu de metadate comune este partajat de toate numele DOI și poate fi extins opțional cu alte date relevante, care pot fi publice sau restricționate. Solicitanții înregistrării pot actualiza oricând metadatele pentru numele lor DOI, cum ar fi atunci când informațiile despre publicare se modifică sau când un obiect se mută la o adresă URL diferită.

Fundația International DOI (IDF) supraveghează integrarea acestor tehnologii și funcționarea sistemului printr-o infrastructură tehnică și socială. Infrastructura socială a unei federații de agenții de înregistrare independente care oferă servicii DOI a fost modelată pe implementările federale de succes existente ale identificatorilor, cum ar fi GS1 și ISBN.

Comparație cu alte scheme de identificare

Un nume DOI diferă de indicatorii de Internet folosiți în mod obișnuit către materiale, cum ar fi Localizator de resurse uniform (URL), prin aceea că identifică un obiect în sine ca a entitate de primă clasă, mai degrabă decât locul specific în care obiectul este situat la un anumit moment. Acesta implementează Identificator uniform al resurselor (Numele uniform al resurselor) și adaugă acestuia un model de date și o infrastructură socială.

Un nume DOI diferă, de asemenea, de registrele de identificare standard, cum ar fi ISBN, ISRC, etc. Scopul unui registru de identificatori este de a gestiona o anumită colecție de identificatori, în timp ce scopul principal al sistemului DOI este de a face o colecție de identificatori acționabilă și interoperabilă, unde acea colecție poate include identificatori din multe alte colecții controlate.

Sistemul DOI oferă persistente, interoperabil semantic rezoluție la datele curente aferente și este cel mai potrivit pentru materialul care va fi utilizat în servicii în afara controlului direct al cedentului emitent (de exemplu, citarea publică sau gestionarea conținutului de valoare). Utilizează un registru gestionat (furnizează infrastructură socială și tehnică). Nu presupune niciun model de afaceri specific pentru furnizarea de identificatori sau servicii și permite altor servicii existente să se conecteze la acesta în moduri definite. Au fost propuse mai multe abordări pentru a face identificatorii persistenti. Compararea abordărilor de identificare persistentă este dificilă, deoarece nu toate fac același lucru. Referirea imprecisă la un set de scheme ca „identificatori” nu înseamnă că acestea pot fi comparate cu ușurință. Alte „sisteme de identificare” pot permite tehnologii cu bariere reduse la intrare, oferind un mecanism de etichetare ușor de utilizat, care permite oricui să creeze o instanță nouă (exemplele includ Localizator de resurse uniform persistent (PURL), URL-uri, Identificatori unici la nivel global (GUID-uri), etc.), dar poate să nu aibă o parte din funcționalitatea unei scheme controlate de registru și, de obicei, vor lipsi metadatele însoțitoare într-o schemă controlată. Sistemul DOI nu are această abordare și nu ar trebui să fie comparat direct cu astfel de scheme de identificare. Au fost concepute diverse aplicații care utilizează astfel de tehnologii de activare cu caracteristici adăugate care îndeplinesc unele dintre caracteristicile oferite de sistemul DOI pentru sectoare specifice (de exemplu, ARK).

Un nume DOI nu depinde de locația obiectului și, în acest fel, este similar cu a Numele uniform al resurselor (URN) sau PURL, dar diferă de o adresă URL obișnuită. URL-urile sunt adesea folosite ca identificatori de substituție pentru documentele de pe Internet, deși același document din două locații diferite are două adrese URL. În schimb, identificatorii persistenti, cum ar fi numele DOI, identifică obiectele ca entități de primă clasă: două instanțe ale aceluiași obiect ar avea același nume DOI.

Rezoluţie

Rezolvarea numelui DOI este furnizată prin intermediul Sistem de mâner, Dezvoltat de Corporația pentru Inițiative Naționale de Cercetareși este disponibil gratuit oricărui utilizator care întâlnește un nume DOI. Resolution redirecționează utilizatorul de la un nume DOI către una sau mai multe date tastate: URL-uri reprezentând instanțe ale obiectului, servicii precum e-mailul sau unul sau mai multe elemente de metadate. Pentru sistemul Handle, un nume DOI este un handle și, prin urmare, are un set de valori atribuit și poate fi considerat ca o înregistrare care constă dintr-un grup de câmpuri. Fiecare valoare de mâner trebuie să aibă un tip de date specificat în sa <type> câmp, care definește sintaxa și semantica datelor sale. În timp ce un DOI identifică în mod persistent și unic obiectul căruia îi este atribuit, rezoluția DOI poate să nu fie persistentă, din cauza problemelor tehnice și administrative.

Pentru a rezolva un nume DOI, acesta poate fi introdus într-un rezolutor DOI, cum ar fi doi.org.

O altă abordare, care evită tastarea sau decuparea-lipirea într-un rezolutor este să includă DOI într-un document ca o adresă URL care utilizează soluția ca proxy HTTP, cum ar fi https://doi.org/ (preferat) or http://dx.doi.org/, ambele acceptând HTTPS. De exemplu, DOI 10.1000/182 poate fi inclus într-o referință sau hyperlink as https://doi.org/10.1000/182. Această abordare permite utilizatorilor să facă clic pe DOI în mod normal hyperlink. Într-adevăr, așa cum am menționat anterior, așa cum CrossRef recomandă ca DOI-urile să fie întotdeauna reprezentate (preferând HTTPS față de HTTP), astfel încât, dacă sunt decupate și lipite în alte documente, e-mailuri etc., acestea vor fi acționabile.

Alte soluții DOI și proxy HTTP includ Sistem de mâner și PANGEA. La începutul anului 2016, a fost lansată o nouă clasă de solutoare alternative DOI http://doai.io. Acest serviciu este neobișnuit prin aceea că încearcă să găsească un fără plată (de multe ori autor arhivat) a unui titlu și redirecționează utilizatorul către acea versiune în loc de versiunea editorului. De atunci, au fost create și alte soluții DOI cu acces deschis, în special https://oadoi.org/ în octombrie 2016 (mai tarziu unpaywall). În timp ce soluțiile tradiționale DOI se bazează exclusiv pe sistemul de mânere, soluțiile alternative DOI consultă mai întâi resursele cu acces deschis, cum ar fi BASE (Motorul de căutare academică Bielefeld).

O alternativă la proxy-urile HTTP este să utilizați unul dintre numeroasele suplimente și pluginuri pentru browsere, evitând astfel conversia DOI-urilor în URL-uri, care depind de numele de domenii și pot fi supuse modificării, permițând totodată ca DOI să fie tratat ca un hyperlink normal. Un dezavantaj al acestei abordări pentru editori este că, cel puțin în prezent, majoritatea utilizatorilor vor întâlni DOI-urile într-un browser, cititor de mail, sau alt software care nu are unul dintre aceste plug-in-uri instalat.

Structura organizatorică a IDF

Fundația internațională DOI (FIL), o organizație non-profit creată în 1998, este organul de guvernare al sistemului DOI. Îi protejează pe toate drepturi pentru proprietate intelectuala referitoare la sistemul DOI, gestionează caracteristicile operaționale comune și sprijină dezvoltarea și promovarea sistemului DOI. IDF se asigură că orice îmbunătățiri aduse sistemului DOI (inclusiv crearea, întreținerea, înregistrarea, rezolvarea și elaborarea politicilor denumirilor DOI) sunt disponibile pentru orice solicitant de înregistrare DOI. De asemenea, împiedică terții să impună cerințe suplimentare de licențiere în afara celor ale IDF asupra utilizatorilor sistemului DOI.

IDF este controlată de un Consiliu ales de membrii Fundației, cu un Agent de Management desemnat, care este responsabil de coordonarea și planificarea activităților sale. Calitatea de membru este deschisă tuturor organizațiilor interesate de publicarea electronică și de tehnologiile conexe. IDF organizează anual întâlniri deschise pe subiectele DOI și probleme conexe.

Agențiile de înregistrare, desemnate de IDF, furnizează servicii solicitanților înregistrării DOI: ei alocă prefixe DOI, înregistrează nume DOI și oferă infrastructura necesară pentru a permite solicitanților înregistrării să declare și să mențină metadate și date de stat. De asemenea, se așteaptă ca agențiile de înregistrare să promoveze în mod activ adoptarea pe scară largă a sistemului DOI, să coopereze cu IDF în dezvoltarea sistemului DOI în ansamblu și să ofere servicii în numele comunității lor specifice de utilizatori. O listă a AR actuale este menținută de către Fundația Internațională DOI. IDF este recunoscut ca unul dintre registratorii federați ai sistemului Handle de către Fundația DONA (din care IDF este membru al consiliului de administrație) și este responsabil pentru alocarea prefixelor Handle System la nivelul superior. 10 prefix.

Agențiile de înregistrare percep, în general, o taxă pentru atribuirea unui nou nume DOI; o parte din aceste taxe sunt folosite pentru a sprijini IDF. Sistemul DOI în general, prin IDF, funcționează pe a nu pentru profit baza de recuperare a costurilor.

Standardizare

Sistemul DOI este un standard internațional dezvoltat de Organizația Internațională pentru Standardizare în comitetul său tehnic pentru identificare și descriere, TC46/SC9. Proiectul standardului internațional ISO/DIS 26324, Informații și documentație – Sistemul de identificare a obiectelor digitale a îndeplinit cerințele ISO pentru aprobare. Grupul de lucru ISO relevant a trimis ulterior ISO o versiune editată pentru distribuție ca buletin de vot FDIS (Final Draft International Standard), care a fost aprobat de 100% dintre cei care au votat într-un scrutin de închidere pe 15 noiembrie 2010. Standardul final a fost publicat pe 23 aprilie 2012.

DOI este un URI înregistrat sub schema URI info specificate de IETF RFC 4452. info:doi/ este spațiul de nume infoURI al identificatorilor de obiecte digitale.

Sintaxa DOI este a NISO standard, standardizat pentru prima dată în 2000, ANSI/NISO Z39.84-2005 Sintaxa pentru identificatorul de obiect digital.

Deținătorii sistemului DOI nu au înregistrat în mod deliberat un spațiu de nume DOI pentru URN-uri, precizând că:

Arhitectura URN presupune o arhitectură bazată pe DNS Serviciul de descoperire a rezoluției (RDS) pentru a găsi serviciul adecvat schemei URN date. Cu toate acestea, nu există în prezent astfel de scheme RDS implementate pe scară largă... DOI nu este înregistrat ca spațiu de nume URN, în ciuda îndeplinirii tuturor cerințelor funcționale, deoarece înregistrarea URN pare să nu ofere niciun avantaj Sistemului DOI. Necesită un nivel suplimentar de administrare pentru definirea DOI ca spațiu de nume URN (șirul urn:doi:10.1000/1 mai degrabă decât mai simplu doi:10.1000/1) și un pas suplimentar de redirecționare inutilă pentru a accesa serviciul de rezoluție, deja realizat fie prin proxy http, fie prin rezoluție nativă. Dacă mecanismele RDS care acceptă specificațiile URN devin disponibile pe scară largă, DOI va fi înregistrat ca URN.

Vezi si

notițe

  1. ^ Other registries are identified by other strings at the start of the prefix.

Referinte

  1. ^ a b „ISO 26324:2012(en), Informații și documentație – Sistem digital de identificare a obiectelor”. ISO. regăsit 20 aprilie 2016.
  2. ^ „Sistemul de mâner”. Registrul Handle.Net. arhivată din original la 7 ianuarie 2023.
  3. ^ "Fise". DOI. arhivată din original la 25 decembrie 2022.
  4. ^ Witten, Ian H.; Bainbridge, David și Nichols, David M. (2010). Cum să construiți o bibliotecă digitală (ed. a II-a). Morgan Kaufmann. p. 2–352. ISBN 978-0-12-374857-7.
  5. ^ Langston, Marc; Tyler, James (2004). „Legătura către articolele din jurnal într-un mediu de predare online: legătura persistentă, DOI și OpenURL”. Internetul și învățământul superior. 7 (1): 51-58. doi:10.1016/j.iheduc.2003.11.004.
  6. ^ „Cum funcționează „identificatorul de obiect digital””. BusinessWeek. 23 iulie 2001. Arhivat din originală pe 2 octombrie 2010. regăsit 20 aprilie 2010. Presupunând că editorii își fac treaba de întreținere a bazelor de date, aceste referințe centralizate, spre deosebire de link-urile web actuale, nu ar trebui să devină niciodată învechite sau rupte.
  7. ^ Liu, Jia (2021). „Identificatorul de obiect digital (DOI) în contextul bibliotecii de date de cercetare”. Journal of eScience Librarianship. 10 (2): Articolul e1180. doi:10.7191/jeslib.2021.1180.
  8. ^ Paskin, Norman (2010), „Sistem de identificare digitală a obiectelor (DOI)”, Enciclopedia Bibliotecii și Științelor Informației (ed. a treia), Taylor și Francis, pp. 3–1586
  9. ^ a b Davidson, Lloyd A.; Douglas, Kimberly (decembrie 1998). „Identificatori de obiecte digitale: promisiune și probleme pentru publicarea academică”. Journal of Electronic Publishing. 4 (2). doi:10.3998 / 3336451.0004.203.
  10. ^ „Bine ați venit la sistemul DOI”. Doi.org. 28 iunie 2010. arhivată din original pe 13 august 2010. regăsit 7 august 2010.
  11. ^ „Știri DOI, aprilie 2011: 1. Sistemul DOI depășește 50 de milioane de identificatori alocați”. Doi.org. 20 aprilie 2011. arhivată din original din 27 iulie 2011. regăsit 3 iulie 2011.
  12. ^ „informații și linii directoare doi”. CrossRef.org. Publishers International Linking Association, Inc. 2013. Arhivat din originală pe 21 octombrie 2002. regăsit 10 iunie 2016. Toate prefixele DOI încep cu „10” pentru a distinge DOI de alte implementări ale sistemului Handle, urmate de un număr sau șir de patru cifre (prefixul poate fi mai lung dacă este necesar).
  13. ^ „Fișă informativă — Informații cheie despre sistemul digital de identificare a obiectelor”. doi.org. Fundația internațională DOI. 6 iunie 2016. regăsit 10 iunie 2016. Peste 18,000 de prefixe de nume DOI în sistemul DOI
  14. ^ „Manual DOI—2 numerotare”. doi.org. Fundația internațională DOI. 1 februarie 2016. regăsit 10 iunie 2016. Codul solicitantului poate fi împărțit în continuare în sub-elemente pentru comoditate administrativă, dacă se dorește. Fiecare subelement al codului solicitantului înregistrării este precedat de un punct.
  15. ^ „Întrebări frecvente despre sistemul DOI: 6. Cu ce ​​poate fi atribuit un nume DOI?”. DOI Foundation. 3 iulie 2018. regăsit 19 iulie 2018.
  16. ^ „Manual DOI – Numerotare”. doi.org. 13 februarie 2014. Secțiunea 2.6.1 Prezentare pe ecran și tipărire. arhivată din original la 30 iunie 2014. regăsit 30 iunie 2014.
  17. ^ „Instrucțiuni de afișare DOI”.
  18. ^ „Noile linii directoare pentru afișarea DOI Crossref sunt pe cale”.
  19. ^ Powell, Andy (iunie 1998). „Rezolvarea URN-urilor bazate pe DOI folosind Squid: Un sistem experimental la UKOLN”. Revista D-Lib. doi:10.1045/iunie98-powell. ISSN 1082-9873.
  20. ^ ChrissieCW. „Crossref revizuiește regulile de afișare DOI - Crossref”. www.crossref.org.
  21. ^ „Japan Link Center (JaLC)”. japanlinkcenter.org. regăsit 6 august 2022.
  22. ^ Green, T. (2009). „Avem nevoie de standarde de publicare pentru seturile de date și tabelele de date”. Informații de cercetare. doi:10.1787 / 603233448430.
  23. ^ „Agenția europeană multilingvă de înregistrare a DOI”. mEDRA.org. 2003.
  24. ^ Levine, John R. (2015). „Atribuirea identificatorilor de obiecte digitale la RFC § DOI pentru RFC”. IAB. doi:10.17487/rfc7669. RFC 7669.
  25. ^ Timmer, John (6 martie 2010). „DOI și nemulțumirile lor”. Ars Technica. regăsit 5 martie 2013.
  26. ^ DeRisi, Susanne; Kennison, Rebecca; Twyman, Nick (2003). „Editorial: Ce și de ce ale DOI”. Biologie PLoS. 1 (2): e57. doi:10.1371/jurnal.pbio.0000057. PMC 261894. PMID 14624257. acces liber
  27. ^ Franklin, Jack (2003). „Acces deschis la informații științifice și tehnice: stadiul tehnicii”. În Grüttemeier, Herbert; Mahon, Barry (eds.). Acces deschis la informații științifice și tehnice: stadiul tehnicii și tendințele viitoare. IOS Press. p. 74. ISBN 978-1-58603-377-4.
  28. ^ „Sistem DOI și specificații de identificare a internetului”. Doi.org. 18 mai 2010. regăsit 7 august 2010.
  29. ^ „Sistemul DOI și registrele de identificare standard”. Doi.org. regăsit 7 august 2010.
  30. ^ International DOI Foundation (7 august 2014). "Rezoluţie". Manual DOI. regăsit 19 martie 2015.
  31. ^ a b "DOAI". CAPSH (Comitetul pentru Accesibilitatea Publicațiilor în Științe și Științe Umaniste). regăsit 6 august 2016.
  32. ^ Schonfeld, Roger C. (3 martie 2016). „Cooptarea canalelor „oficiale” prin infrastructuri pentru deschidere”. Bucătăria savantă. regăsit 17 octombrie 2016.
  33. ^ a b Piwowar, Heather (25 octombrie 2016). „Prezentarea oaDOI: rezolvați un DOI direct la OA”. regăsit 17 martie 2017.
  34. ^ „Unelte de sistem DOI”.
  35. ^ „Capitolul 7: Fundația internațională DOI”. Manual DOI. Doi.org. regăsit 8 iulie 2015.
  36. ^ „Administratori multi-primari ai Fundației DONA”. Arhivat de la originală pe 14 2017 ianuarie. regăsit 7 februarie 2017.
  37. ^ „Identificatorul de obiect digital (DOI) devine un standard ISO”. iso.org. 10 mai 2012. regăsit Mai 10 2012.
  38. ^ „about_the_doi.html Standarde și specificații DOI”. Doi.org. 28 iunie 2010. regăsit 7 august 2010.
  39. ^ „Prezentari generale și standarde – Standarde și specificații: 1. Standarde ISO TC46/SC9”. Doi.org. 18 noiembrie 2010. regăsit 3 iulie 2011.
  40. ^ „Despre URI-uri „informații” – Întrebări frecvente”. Info-uri.info. regăsit 7 august 2010.
  41. ^ „Sintaxa ANSI/NISO Z39.84-2005 pentru identificatorul de obiect digital” (PDF). Organizația Națională pentru Standarde de Informații. regăsit 25 iunie 2021.

Link-uri externe