Elasticitatea în cruce

În acest articol, vom explora Elasticitatea în cruce în detaliu și tot ce trebuie să știți despre el. De la origini până la relevanța sa astăzi, prin implicațiile sale în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. Elasticitatea în cruce a captat atenția oamenilor din domenii diferite și cu interese diferite, generând dezbateri și reflecții care îmbogățesc panorama actuală. În plus, vom examina modul în care Elasticitatea în cruce a evoluat de-a lungul timpului și impactul său asupra societății, precum și posibilele implicații viitoare care ar putea apărea din prezența sa astăzi. Pregătește-te să intri în lumea fascinantă a lui Elasticitatea în cruce!

Elasticitatea în cruce (Coeficientul lui Triffin) a cererii unui bun economic indică în ce mod se modifică prețul unui alt bun economic. Aceasta este o relație între schimbarea procentuală a cererii și schimbarea procentuală a prețului .

Substitute:
În cazul bunurilor substitutive elasticitatea în cruce este pozitivă. (Exemplu: Dacă prețul la unt crește, crește cererea la margarină).

Complemente:
În cazul bunurilor complementare elasticitatea în cruce este negativă. (Exemplu: Dacă prețul benzinei crește, scade cererea la automobilele cu consum mare de benzină).

  • Gol substituțional (T=0): Nu există o relație de concurență. (Volumul vânzărilor întreprinzătorului A nu se modifică, dacă întreprinzătorul B modifică prețul.)
  • Concurență omogenă (T=∞): În caz extrem, o scădere foarte mică a prețului bunului A conduce la o creștere foarte mare a vânzărilor.
  • Concurență eterogenă (0<T<∞): Se află între cele două extreme menționate mai sus. Cu cât este mai eterogen un bun economic, cu atât este mai redusă relația de concurență și cu atât este mai redus T.

Vezi și