Exerciții spirituale

În acest articol, vom explora subiectul Exerciții spirituale dintr-o perspectivă largă și multidisciplinară. Exerciții spirituale este un subiect care a stârnit interes și dezbatere în diverse domenii ale societății, de la politică la cultura populară. De-a lungul istoriei, Exerciții spirituale a jucat un rol crucial în modelarea realității noastre sociale, economice și culturale. Prin această analiză, vom căuta să înțelegem complexitățile și dimensiunile Exerciții spirituale, precum și impactul acestuia asupra vieții noastre. De la origini până la relevanța sa actuală, acest articol va aprofunda diferitele fațete ale Exerciții spirituale și modul în care a modelat lumea în care locuim.

Exerciții spirituale
Exercitia spiritualia

Exercitia spiritualia, 1548, prima ediție de Antonio Bladio (Roma) (158x108 mm)
Informații generale
AutorIgnațiu de Loyola
GenCarte de rugăciuni
Ediția originală
Titlu original
Exercitia spiritualia
Limbalimba spaniolă Modificați la Wikidata
Data primei apariții1548

Exercițiile spirituale, în latină, Exercitia spiritualia, sunt o carte de rugăciuni făcută din meditații progresive și sistematice compuse de Ignațiu de Loyola (1491-1556), fondator al Companiei lui Isus, pornind de la propria sa experiență de căutare a voinței lui Dumnezeu. Mai întâi redactată în spaniolă, apoi tradusă în latină de către André des Freux[1], lucrarea a fost aprobată de către papa Paul al III-lea, la 31 iulie 1548 (Pastoralis officii).

Pierre Hadot[2] a arătat cum mai multe școli de filosofie antice utilizau deja

exerciții spirituale.[3]

„Prima adnotare” care deschide cartea explică titlul acesteia:

„Prin acest termen de exerciții spirituale, se înțelege orice mod de a-ți examina conștiința, de a medita, de a contempla, de a te ruga vocal sau mental, și orice alte operațiuni spirituale, cum va fi spus mai departe. Tot așa cum mersul pe jos și alergarea sunt exerciții fizice, numim exerciții spirituale orice fel de pregătire și dispunere a sufletului pentru a îndepărta de la sine toate afecțiunile dezordonate și, după ce le-ai îndepărtat, să cauți și să găsești voința divină în dispoziția vieții tale, în vederea salvării sufletului tău.”

Note

  1. ^ en Spiritual Exercises of Saint Ignatius, pe Catholic Encyclopedia.
  2. ^ În continuitatea lui P. Rabbow care repusese Exercițiile spirituale ale lui Iganațiu de Loyola în tradiția antică.
  3. ^ Pierre Hadot (). Exercices spirituels et philosophie antique. Albin Michel. ISBN 978-2-226-29704-4. 

Bibliografie

Format:Societatea lui Isus