Niciodată în istoria omenirii nu au existat atât de multe informații despre Explorarea ISBN în 2023: un ghid cuprinzător așa cum există astăzi datorită internetului. Cu toate acestea, acest acces la tot ce are legătură cu Explorarea ISBN în 2023: un ghid cuprinzător nu este întotdeauna ușor. Saturație, utilizare slabă și dificultatea de a discerne între informațiile corecte și incorecte despre Explorarea ISBN în 2023: un ghid cuprinzător sunt adesea greu de depășit. Acesta este ceea ce ne-a motivat să creăm un site de încredere, sigur și eficient.
Ne-a fost clar că pentru a ne atinge scopul, nu era suficient să avem informații corecte și verificate despre Explorarea ISBN în 2023: un ghid cuprinzător . Despre tot ce adunasem Explorarea ISBN în 2023: un ghid cuprinzător de asemenea trebuia prezentat într-un mod clar, lizibil, într-o structură care să faciliteze experiența utilizatorului, cu un design curat și eficient, și care să prioritizeze viteza de încărcare. Suntem încrezători că am reușit acest lucru, deși lucrăm mereu pentru a aduce mici îmbunătățiri. Dacă ați găsit ceea ce ați găsit util Explorarea ISBN în 2023: un ghid cuprinzător și v-ați simțit confortabil, vom fi foarte fericiți dacă veți reveni scientiaen.com oricând vrei și ai nevoie.
![]() Un ISBN din 13 cifre, 978-3-16-148410-0, reprezentat de un Cod de bare EAN-13 | |
Acronim | ISBN |
---|---|
Organizația | Agenția Internațională ISBN |
introdus | 1970 |
Nu. de cifre | 13 (anterior 10) |
Verifica cifre | Sumă ponderată |
Exemplu | 978-3-16-148410-0 |
website | isbn-internațional |
International Standard Serial Number (ISBN) este o reclamă numerică carte identificator care se dorește a fi unic. Editorii cumpără sau primesc coduri ISBN de la un afiliat al Agenției Internaționale ISBN.
Un ISBN este atribuit fiecărei ediții și variații separate (cu excepția retipăririlor) a unei publicații. De exemplu, an e-book, A volum broşat și Hardcover editie a aceluiasi carte fiecare va avea un ISBN diferit. ISBN-ul are zece cifre dacă este atribuit înainte de 2007 și treisprezece cifre dacă este atribuit la sau după 1 ianuarie 2007. Metoda de atribuire a unui ISBN este specifică națiunii și variază între țări, adesea în funcție de cât de mare este industria editorială într-o țară.
Formatul inițial de identificare ISBN a fost conceput în 1967, pe baza celor 9 cifre Numerotarea standard a cărților (SBN) creat în 1966. Formatul ISBN de 10 cifre a fost dezvoltat de către Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) și a fost publicat în 1970 ca standard internațional ISO 2108 (codul SBN din 9 cifre poate fi convertit într-un ISBN de 10 cifre prefixându-l cu zero).
Cărțile publicate privat apar uneori fără ISBN. Agenția Internațională ISBN atribuie uneori astfel de cărți ISBN-uri din proprie inițiativă.
Un alt identificator, the Număr de serie standard internațional (ISSN), identifică publicații periodice precum reviste și presă. Numărul de muzică standard internațional (ISMN) acoperă partituri muzicale.
Standard Book Number (SBN) este un sistem comercial care utilizează nouă cifre cod numere pentru identificarea cărților. În 1965, librărie și papetărie britanice WHSmith a anunțat planuri de implementare a unui sistem standard de numerotare pentru cărțile sale. Au angajat consultanți pentru a lucra în numele lor, iar sistemul a fost conceput de Gordon Foster, profesor emerit de statistică la Trinity College din Dublin. Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) Comitetul tehnic pentru documentare a încercat să adapteze SBN britanic pentru uz internațional. Formatul de identificare ISBN a fost conceput în 1967 în Regatul Unit de către David Whitaker (considerat „părintele ISBN”) iar în 1968 în Statele Unite de Emery Koltay (care a devenit ulterior director al agenției ISBN din SUA RR Bowker).
Formatul ISBN de 10 cifre a fost dezvoltat de ISO și a fost publicat în 1970 ca standard internațional ISO 2108. Regatul Unit a continuat să folosească codul SBN din nouă cifre până în 1974. ISO a numit Agenția Internațională ISBN ca Autoritatea de Înregistrare pentru ISBN în întreaga lume și standardul ISBN este dezvoltat sub controlul Comitetului Tehnic ISO 46/Subcomitetul 9 TC 46/SC 9. Facilitatea on-line ISO se referă doar la 1978.
Un SBN poate fi convertit într-un ISBN prefixând cifra „0”. De exemplu, a doua ediție a Domnul JG Reeder se întoarce, publicat de Hodder în 1965, are „SBN 340 01381 8”, unde „340” indică editor, „01381” este numărul de serie atribuit de editor, iar „8” este verifica cifre. Prin prefixarea unui zero, acesta poate fi convertit în ISBN 0-340-01381-8; cifra de verificare nu trebuie recalculată. Unii editori, cum ar fi Cărți în baltă, ar folosi uneori SBN cu 12 cifre, unde ultimele trei cifre indicau prețul cărții; de exemplu, Case lucrate manual Woodstock avea un număr standard de carte din 12 cifre 345-24223-8-595 (SBN valid: 345-24223-8, ISBN: 0-345-24223-8), si a costat US $ 5.95.
De la 1 ianuarie 2007, ISBN-urile au conținut treisprezece cifre, un format compatibil cu „Bookland" Numerele de articole europene, care au 13 cifre.
Un ISBN separat este atribuit fiecărei ediții și variații (cu excepția retipăririlor) a unei publicații. De exemplu, o carte electronică, audiobook, ediția broșată și ediția cartonată a aceleiași cărți vor avea fiecare un ISBN diferit alocat.: 12 ISBN-ul are treisprezece cifre dacă este atribuit la sau după 1 ianuarie 2007 și zece cifre dacă este atribuit înainte de 2007. Un număr standard internațional de carte este format din patru părți (dacă este un ISBN de 10 cifre) sau cinci părți (pentru un ISBN de 13 cifre).
Secțiunea 5 din manualul de utilizare oficial al Agenției Internaționale ISBN: 11 descrie structura ISBN de 13 cifre, după cum urmează:
Un ISBN de 13 cifre poate fi separat în părți (element de prefix, grup de înregistrare, înregistrant, publicare și verifica cifre), iar când se face acest lucru se obișnuiește să se separe părțile cu cratime sau spatii. Separarea pieselor (grup de înregistrare, înregistrant, publicare și verifica cifre) a unui ISBN de 10 cifre se face, de asemenea, fie cu cratime, fie cu spații. Înțelegerea modului de a separa corect un anumit ISBN este complicat, deoarece majoritatea părților nu folosesc un număr fix de cifre.
Emiterea ISBN este specifică țării, deoarece ISBN-urile sunt emise de agenția de înregistrare ISBN care este responsabilă pentru acea țară sau teritoriu, indiferent de limba de publicare. Intervalele de coduri ISBN atribuite unei anumite țări se bazează pe profilul de publicare al țării în cauză și, prin urmare, intervalele vor varia în funcție de numărul de cărți și de numărul, tipul și dimensiunea editorilor care sunt activi. Unele agenții de înregistrare ISBN au sediul în biblioteci naționale sau în cadrul ministerelor culturii și, prin urmare, pot primi finanțare directă de la guvern pentru a le susține serviciile. În alte cazuri, serviciul de înregistrare ISBN este furnizat de organizații, cum ar fi furnizorii de date bibliografice, care nu sunt finanțați de stat.
Un director complet al agențiilor ISBN este disponibil pe Agenția Internațională ISBN . O listă pentru câteva țări este prezentată mai jos:
ISBN element de grup de înregistrare este un număr de la 1 la 5 cifre care este valid într-un singur element de prefix (adică unul dintre 978 sau 979),: 11 și pot fi separate între cratime, cum ar fi "978-1-...". Grupurile de înregistrare au fost alocate în principal în cadrul elementului de prefix 978. Grupurile de înregistrare cu o singură cifră în cadrul elementului de 978 de prefix sunt: 0 sau 1 pentru țările vorbitoare de limbă engleză; 2 pentru țările francofone; 3 pentru țările de limbă germană; 4 pentru Japonia; 5 pentru țările de limbă rusă; și 7 pentru Republica Populară Chineză. Un exemplu de grup de înregistrare din 5 cifre este 99936, pentru Bhutan. Grupurile de înregistrare alocate sunt: 0–5, 600–625, 65, 7, 80–94, 950–989, 9917–9989 și 99901–99983. Cărțile publicate în limbi rare au de obicei elemente de grup mai lungi.
În cadrul elementului de prefix 979, grupul de înregistrare 0 este rezervat pentru compatibilitate cu Numerele muzicale standard internaționale (ISMN), dar unui astfel de material nu i se atribuie de fapt un ISBN. Grupurile de înregistrare din elementul de prefix 979 care au fost atribuite sunt 8 pentru Statele Unite ale Americii, 10 pentru Franța, 11 pentru Republica Coreea și 12 pentru Italia.
Numărul standard al cărții (SBN) original din 9 cifre nu avea un identificator de grup de înregistrare, dar prefixarea unui zero la un SBN din 9 cifre creează un ISBN valid din 10 cifre.
Agenția națională ISBN atribuie elementul de înregistrare (cf. Categorie:Agenții ISBN) și o serie de coduri ISBN însoțitoare din acel element de înregistrare către editor; editorul alocă apoi câte unul dintre codurile ISBN fiecărei cărți. În majoritatea țărilor, un editor de cărți nu are obligația legală de a atribui un ISBN, deși majoritatea librăriilor mari gestionează doar publicațiile care au coduri ISBN atribuite.
Agenția Internațională ISBN menține detaliile a peste un milion de prefixe ISBN și editori în Registrul global al editorilor. Această bază de date poate fi căutată gratuit pe internet.
Editorii primesc blocuri de ISBN, cu blocuri mai mari alocate editorilor care se așteaptă să aibă nevoie de ele; un editor mic poate primi coduri ISBN de una sau mai multe cifre pentru identificatorul grupului de înregistrare, mai multe cifre pentru solicitantul înregistrării și o singură cifră pentru elementul de publicare. Odată ce acel bloc de coduri ISBN este utilizat, editorul poate primi un alt bloc de coduri ISBN, cu un alt element de înregistrare. În consecință, un editor poate avea diferite elemente de înregistrare alocate. De asemenea, într-o țară poate fi folosit mai mult de un identificator de grup de înregistrare. Acest lucru se poate întâmpla odată ce toate elementele solicitantului de înregistrare dintr-un anumit grup de înregistrare au fost alocate editorilor.
Folosind lungimi variabile ale blocurilor, agențiile de înregistrare pot personaliza alocările ISBN-urilor pe care le fac editorilor. De exemplu, unui editor mare i se poate da un bloc de coduri ISBN în care sunt alocate mai puține cifre pentru elementul de înregistrare și multe cifre sunt alocate pentru elementul de publicare; de asemenea, țările care publică multe titluri au puține cifre alocate pentru identificatorul grupului de înregistrare și multe pentru solicitantul înregistrării și elementele de publicare. Iată câteva exemple de coduri ISBN-10, care ilustrează variațiile de lungime a blocurilor.
ISBN | Țara sau zona | Editor |
---|---|---|
99921-58-10-7 |
Qatar | NCCAH, Doha |
9971-5-0210-0 |
Singapore | World Scientific |
960-425-059-0 |
Grecia | Publicaţii Sigma |
80-902734-1-6 |
Republica Cehă; Slovacia | Editura Taita |
85-359-0277-5 |
Brazilia | Companhia das Letras |
1-84356-028-3 |
Zona vorbitoare de limba engleza | Presa Simon Wallenberg |
0-684-84328-5 |
Zona vorbitoare de limba engleza | Scribner |
0-8044-2957-X |
Zona vorbitoare de limba engleza | Frederick Ungar |
0-85131-041-9 |
Zona vorbitoare de limba engleza | JA Allen & Co. |
93-86954-21-4 |
Zona vorbitoare de limba engleza | Edupedia Publications Pvt Ltd. |
0-943396-04-2 |
Zona vorbitoare de limba engleza | Willmann–Bell |
0-9752298-0-X |
Zona vorbitoare de limba engleza | Editura KT |
Elementele grupului de înregistrare în limba engleză sunt 0 și 1 (2 din mai mult de 220 de elemente ale grupului de înregistrare). Aceste două elemente de grup de înregistrare sunt împărțite în elemente de înregistrare într-un model sistematic, care permite determinarea lungimii lor, după cum urmează:
Publicare lungimea elementului |
0 – Element de grup de înregistrare | 1 – Element de grup de înregistrare | Total Solicitanții înregistrării | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
De la | La | Solicitanții înregistrării | De la | La | Solicitanții înregistrării | ||
Cifre 6 | 0-00-xxxxxx-x | 0-19-xxxxxx-x | 20 | 1-01-xxxxxx-x 1-05-xxxxxx-x |
1-02-xxxxxx-x 1-06-xxxxxx-x |
4 | 24 |
Cifre 5 | 0-200-xxxx-x 0-229-xxxx-x 0-370-xxxx-x 0-640-xxxx-x 0-646-xxxx-x 0-649-xxxx-x 0-656-xxxx-x |
0-227-xxxx-x 0-368-xxxx-x 0-638-xxxx-x 0-644-xxxx-x 0-647-xxxx-x 0-654-xxxx-x 0-699-xxxx-x |
494 | 1-000-xxxx-x 1-030-xxxx-x 1-040-xxxx-x 1-100-xxxx-x 1-714-xxxx-x |
1-009-xxxx-x 1-034-xxxx-x 1-049-xxxx-x 1-397-xxxx-x 1-716-xxxx-x |
326 | 820 |
Cifre 4 | 0-2280-xxxx-x 0-3690-xxxx-x 0-6390-xxxx-x 0-6550-xxxx-x 0-7000-xxxx-x |
0-2289-xxxx-x 0-3699-xxxx-x 0-6397-xxxx-x 0-6559-xxxx-x 0-8499-xxxx-x |
1,538 | 1-0350-xxxx-x 1-0700-xxxx-x 1-3980-xxxx-x 1-6500-xxxx-x 1-6860-xxxx-x 1-7170-xxxx-x 1-7900-xxxx-x 1-8672-xxxx-x 1-9730-xxxx-x |
1-0399-xxxx-x 1-0999-xxxx-x 1-5499-xxxx-x 1-6799-xxxx-x 1-7139-xxxx-x 1-7319-xxxx-x 1-7999-xxxx-x 1-8675-xxxx-x 1-9877-xxxx-x |
2,852 | 4,390 |
Cifre 3 | 0-85000-xxx-x | 0-89999-xxx-x | 5,000 | 1-55000-xxx-x 1-68000-xxx-x 1-74000-xxx-x 1-77540-xxx-x 1-77650-xxx-x 1-77830-xxx-x 1-80000-xxx-x 1-83850-xxx-x 1-86760-xxx-x |
1-64999-xxx-x 1-68599-xxx-x 1-77499-xxx-x 1-77639-xxx-x 1-77699-xxx-x 1-78999-xxx-x 1-83799-xxx-x 1-86719-xxx-x 1-86979-xxx-x |
22,310 | 27,310 |
Cifre 2 | 0-900000-xx-x | 0-949999-xx-x | 50,000 | 1-869800-xx-x 1-916506-xx-x 1-916908-xx-x 1-919655-xx-x 1-987800-xx-x 1-991200-xx-x |
1-915999-xx-x 1-916869-xx-x 1-919599-xx-x 1-972999-xx-x 1-991149-xx-x 1-998989-xx-x |
113,741 | 163,741 |
1 cifre | 0-6398000-xx 0-6450000-xx 0-6480000-xx 0-9500000-xx |
0-6399999-xx 0-6459999-xx 0-6489999-xx 0-9999999-xx |
522,000 | 1-7320000-xx 1-7750000-xx 1-7764000-xx 1-7770000-xx 1-8380000-xx 1-9160000-xx 1-9168700-xx 1-9196000-xx 1-9911500-xx 1-9989900-xx |
1-7399999-xx 1-7753999-xx 1-7764999-xx 1-7782999-xx 1-8384999-xx 1-9165059-xx 1-9169079-xx 1-9196549-xx 1-9911999-xx 1-9999999-xx |
119,590 | 641,590 |
Total | 579,052 | Total | 258,823 | 837,875 |
A verifica cifre este o formă de verificare a redundanței folosită pentru eroare detectata, echivalentul zecimal al unui binar bitul de verificare. Este alcătuit dintr-o singură cifră calculată din celelalte cifre ale numărului. Metoda pentru ISBN de 10 cifre este o extensie a celei pentru SBN-uri, deci cele două sisteme sunt compatibile; un SBN prefixat cu un zero (ISBN de 10 cifre) va da aceeași cifră de verificare ca și SBN fără zero. Cifra de verificare este baza unsprezece și poate fi un număr întreg între 0 și 9 sau un „X”. Sistemul pentru codurile ISBN de 13 cifre nu este compatibil cu SBN-urile și, în general, va oferi o cifră de verificare diferită de codul ISBN de 10 cifre corespunzător, deci nu oferă aceeași protecție împotriva transpunerii. Acest lucru se datorează faptului că codul din 13 cifre era necesar pentru a fi compatibil cu EAN format și, prin urmare, nu poate conține un „X”.
Conform ediției din 2001 a manualului de utilizare oficial al Agenției Internaționale ISBN, cifra de verificare ISBN-10 (care este ultima cifră a codului ISBN de 10 cifre) trebuie să varieze de la 0 la 10 (simbolul „X” este folosit pentru 10) și trebuie să fie astfel încât suma celor zece cifre, fiecare înmulțit cu greutatea sa (întregătoare), coborând de la 10 la 1, este un multiplu de 11. Adică dacă xi este ia-a cifră, atunci x10 trebuie ales astfel încât:
De exemplu, pentru un ISBN-10 de 0-306-40615-2:
Formal, folosind aritmetica modulară, aceasta este redată
De asemenea, este adevărat pentru ISBN-10 că suma tuturor celor zece cifre, fiecare înmulțită cu greutatea sa în ascendent comandă de la 1 la 10, este un multiplu de 11. Pentru acest exemplu:
În mod formal, aceasta este redată
Cele mai frecvente două erori în manipularea unui ISBN (de exemplu, atunci când îl tastezi sau îl notezi) sunt o singură cifră modificată sau transpunerea cifrelor adiacente. Se poate dovedi matematic că toate perechile de ISBN-10 valide diferă în cel puțin două cifre. De asemenea, se poate dovedi că nu există perechi de ISBN-10 valide cu opt cifre identice și două cifre transpuse. (Aceste dovezi sunt adevărate deoarece ISBN are mai puțin de unsprezece cifre și pentru că 11 este un număr prim.) Metoda cifrei de verificare ISBN asigură, prin urmare, că va fi întotdeauna posibilă detectarea acestor două tipuri de erori cele mai comune, adică, dacă oricare dintre aceste tipuri de erori a apărut, rezultatul nu va fi niciodată un ISBN valid - suma cifrele înmulțite cu greutățile lor nu vor fi niciodată un multiplu de 11. Cu toate acestea, dacă eroarea ar avea loc la editură și ar rămâne nedetectată, cartea ar fi emisă cu un ISBN nevalid.
În schimb, este posibil ca alte tipuri de erori, cum ar fi două cifre modificate netranspuse sau trei cifre modificate, să aibă ca rezultat un ISBN valid (deși este încă puțin probabil).
Fiecare dintre primele nouă cifre ale ISBN de 10 cifre – cu excepția cifrei de verificare în sine – este înmulțită cu greutatea sa (întregătoare), coborând de la 10 la 2, și suma acestor nouă produse găsită. Valoarea cifrei de verificare este pur și simplu un număr între 0 și 10 care, atunci când este adăugat la această sumă, înseamnă că totalul este un multiplu de 11.
De exemplu, cifra de verificare pentru un ISBN-10 de 0-306-40615-? se calculează după cum urmează:
Adăugarea de la 2 la 130 dă un multiplu de 11 (pentru că 132 = 12×11) – acesta este singurul număr între 0 și 10 care face acest lucru. Prin urmare, cifra de verificare trebuie să fie 2, iar secvența completă este ISBN 0-306-40615-2. Dacă valoarea de necesar pentru a îndeplini această condiție este 10, atunci trebuie folosit un „X”.
Alternativ, aritmetica modulară este convenabil pentru calcularea cifrei de control folosind modulul 11 rest a acestei sume atunci când este împărțită la 11 (adică valoarea ei modulo 11), este calculată. Acest rest plus cifra de verificare trebuie să fie egală fie cu 0, fie cu 11. Prin urmare, cifra de control este (11 minus restul sumei produselor modulo 11) modulo 11. Luând restul modulo 11 a doua oară se ține seama de posibilitatea ca primul rest este 0. Fără a doua operație modulo, calculul ar putea avea ca rezultat o valoare a cifrei de verificare de 11 − 0 = 11, care este invalid. (Strict vorbind, primul „Modulo 11” nu este necesar, dar poate fi considerat pentru a simplifica calculul.)
De exemplu, cifra de verificare pentru ISBN 0-306-40615-? se calculează după cum urmează:
Astfel, cifra de verificare este 2.
Este posibil să se evite înmulțirile într-o implementare software prin utilizarea a doi acumulatori. Adăugând în mod repetat t
în s
calculează multiplii necesari:
// Returnează sindromul de eroare ISBN, zero pentru un ISBN valid, diferit de zero pentru unul nevalid.
// cifrele trebuie să fie între 0 și 10.
int Verificați ISBN(int CONST cifre) {
int i, s = 0, t = 0;
pentru (i = 0; i < 10; ++i) {
t += cifre;
s += t;
}
reveni s % 11;
}
Reducerea modulară se poate face o dată la sfârșit, așa cum se arată mai sus (caz în care s
ar putea avea o valoare de până la 496, pentru ISBN nevalid 99999-999-9-X) sau s
și t
ar putea fi redus cu o scădere condiționată după fiecare adunare.
Anexa 1 la manualul de utilizare oficial al Agenției Internaționale ISBN: 33 descrie modul în care este calculată cifra de verificare ISBN de 13 cifre. Cifra de verificare ISBN-13, care este ultima cifră a ISBN, trebuie să varieze de la 0 la 9 și trebuie să fie astfel încât suma tuturor celor treisprezece cifre, fiecare înmulțită cu greutatea sa (întregătoare), alternând între 1 și 3, este un multiplu al 10. Deoarece ISBN-13 este un subset al EAN-13, algoritmul de calcul al cifrei de verificare este exact același pentru ambele.
Formal, folosind aritmetica modulară, aceasta este redată:
Calculul unei cifre de verificare ISBN-13 începe cu primele douăsprezece cifre ale codului ISBN de 13 cifre (excluzând astfel cifra de verificare în sine). Fiecare cifră, de la stânga la dreapta, este înmulțită alternativ cu 1 sau 3, apoi acele produse sunt însumate formă 10 pentru a da o valoare cuprinsă între 0 și 9. Scăzut din 10, care lasă un rezultat de la 1 la 10. Un zero înlocuiește zece, deci, în toate cazurile, rezultă o singură cifră de verificare.
De exemplu, cifra de verificare ISBN-13 de 978-0-306-40615-? se calculează după cum urmează:
s = 9×1 + 7×3 + 8×1 + 0×3 + 3×1 + 0×3 + 6×1 + 4×3 + 0×1 + 6×3 + 1×1 + 5×3 = 9 + 21 + 8 + 0 + 3 + 0 + 6 + 12 + 0 + 18 + 1 + 15 = 93 93 / 10 = 9 rest 3 10 – 3 = 7
Astfel, cifra de verificare este 7, iar secvența completă este ISBN 978-0-306-40615-7.
În general, cifra de verificare ISBN este calculată după cum urmează.
Lăsa
"Atunci
Acest sistem de verificare – similar cu UPC formula cifrei de verificare – nu prinde toate erorile de transpunere a cifrelor adiacente. Mai exact, dacă diferența dintre două cifre adiacente este 5, cifra de verificare nu va prinde transpunerea lor. De exemplu, exemplul de mai sus permite această situație cu 6 urmat de un 1. Ordinea corectă contribuie 3 × 6 + 1 × 1 = 19 la suma; în timp ce, dacă cifrele sunt transpuse (1 urmat de un 6), contribuția acestor două cifre va fi 3 × 1 + 1 × 6 = 9. Cu toate acestea, 19 și 9 sunt congruente modulo 10 și astfel produc același rezultat final: ambele ISBN-uri vor avea o cifră de verificare de 7. Formula ISBN-10 utilizează prim modulul 11 care evită acest punct mort, dar necesită mai mult decât cifrele 0–9 pentru a exprima cifra de verificare.
În plus, dacă suma celor 2, 4, 6, 8, 10 și 12 este triplată, apoi se adaugă la cifrele rămase (1, 3, 5, 7, 9, 11 și 13), totalul va fi întotdeauna divizibil cu 10 (adică se termină cu 0).
Un ISBN de 10 cifre este convertit într-un ISBN de 13 cifre prin adăugarea „978” la ISBN-10 și recalculând cifra finală a sumei de control utilizând algoritmul ISBN-13. Procesul invers poate fi, de asemenea, efectuat, dar nu pentru numerele care încep cu un prefix altul decât 978, care nu au echivalent din 10 cifre.
Editorii și biblioteci au politici variate cu privire la utilizarea cifrei de verificare ISBN. Uneori, editorii nu reușesc să verifice corespondența titlului unei cărți și ISBN-ul acesteia înainte de a o publica; acest eșec cauzează probleme de identificare a cărților pentru biblioteci, vânzători de cărți și cititori. De exemplu, ISBN 0-590-76484-5 este împărtășită de două cărți - Ninja gaiden: un roman bazat pe cel mai bine vândut joc de la Tecmo (1990) și Legi ciudate (1997), ambele publicate de Scolastic.
Majoritatea bibliotecilor și vânzătorilor de cărți afișează înregistrarea cărții pentru un ISBN nevalid emis de editor. The Biblioteca Congresului catalogul conține cărți publicate cu coduri ISBN nevalide, pe care de obicei le etichetează cu expresia „ISBN anulat”. Cu toate acestea, sistemele de comandă de cărți nu vor căuta o carte dacă în motorul său de căutare este introdus un ISBN nevalid.[citare] Catalogul Bibliotecii Uniunii Internaționale (alias, WorldCat OCLC – Sistemul Online Computer Library Center) adesea indexează după coduri ISBN nevalide, dacă cartea este indexată în acest fel de către o bibliotecă membră.
Trebuie folosit doar termenul „ISBN”; termenii „eISBN” și „e-ISBN” au fost din punct de vedere istoric surse de confuzie și ar trebui evitați. Dacă o carte există în unul sau mai multe digitale (e-book), fiecare dintre aceste formate trebuie să aibă propriul ISBN. Cu alte cuvinte, fiecare dintre cele trei se separa EPUB, Amazon Kindle, și PDF formatele unei anumite cărți vor avea propriul ISBN specific. Nu ar trebui să partajeze ISBN-ul versiunii pe hârtie și nu există un „eISBN” generic care să cuprindă toate formatele de cărți electronice pentru un titlu.
În prezent, coduri de bare pe coperta din spate a unei cărți (sau în interiorul unei piețe de masă volum broşat coperta cărţii) sunt EAN-13; ele pot avea un cod de bare separat care codifică cinci cifre numit an EAN-5 pentru valută si preț de vânzare cu amănuntul recomandat. Pentru codurile ISBN din 10 cifre, numărul „978”, numărul Bookland „codul de țară”, este prefixat la ISBN în datele codului de bare, iar cifra de verificare este recalculată conform formulei EAN-13 (modulo 10, 1× și 3× ponderare pe cifre alternate).
Parțial din cauza lipsei așteptate în anumite categorii ISBN, codul Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) a decis să migreze la un ISBN de 13 cifre (ISBN-13). Procesul a început la 1 ianuarie 2005 și era planificat să se încheie la 1 ianuarie 2007. Ca de 2011, toate codurile ISBN de 13 cifre au început cu 978. Pe măsură ce oferta de 978 ISBN s-a epuizat, a fost introdus prefixul 979. O parte a prefixului 979 este rezervată pentru utilizare cu Musicland cod pentru partituri muzicale cu un ISMN. Codurile ISMN din 10 cifre diferă vizual, deoarece începeau cu o litera „M”; codul de bare reprezintă „M” ca zero și, în scopul sumei de control, a fost numărat ca 3. Toate ISMN-urile sunt acum treisprezece cifre începând cu 979-0; 979-1 până la 979-9 vor fi folosite de ISBN.
Este puțin probabil ca numerele de cod de identificare ale editorilor să fie aceleași în codurile ISBN 978 și 979; de asemenea, nu există nicio garanție că numerele de cod de zonă ale limbii vor fi aceleași. În plus, cifra de verificare ISBN de 10 cifre, în general, nu este aceeași cu cifra de verificare ISBN de 13 cifre. Deoarece GTIN-13 face parte din Număr articol comercial global (GTIN) (care include GTIN-14, GTIN-12 și GTIN-8), ISBN de 13 cifre se încadrează în intervalul de câmp de date de 14 cifre.
Compatibilitatea formatului de coduri de bare este menținută, deoarece (în afară de pauzele de grup) formatul codului de bare ISBN-13 este identic cu formatul codului de bare EAN al ISBN-urilor existente de 10 cifre. Deci, migrarea către un sistem bazat pe EAN permite vânzătorilor de cărți utilizarea unui sistem unic de numerotare atât pentru cărți, cât și pentru produsele non-carte, care este compatibil cu datele existente bazate pe ISBN, cu doar modificări minime la tehnologia informației sisteme. Prin urmare, mulți vânzători de carte (de exemplu, Barnes & Noble) a migrat la codurile de bare EAN încă din martie 2005. Deși mulți vânzători de cărți americani și canadieni au putut citi codurile de bare EAN-13 înainte de 2005, majoritatea comercianților cu amănuntul nu le-au putut citi. Modernizarea UPC sistem de coduri de bare la EAN-13 complet, în 2005, a facilitat migrarea la ISBN în America de Nord.
Înainte de a trimite orice titlu echipei noastre centrale de cumpărare pentru a fi luate în considerare, cartea dvs. trebuie să aibă următoarele: un ISBN...
Folosim codurile ISBN pentru a urmări informațiile despre inventar și vânzări. Toate cărțile pe care Barnes & Noble efectuează tranzacții trebuie să aibă un ISBN.
Începând cu 1 iunie 2017, trebuie să furnizați un ISBN, EAN sau JAN pentru a afișa o carte în catalogul Amazon, indiferent de data publicării cărții.