Incipit

În lumea de astăzi, Incipit este un subiect care a captat atenția și interesul unui număr mare de oameni. De la apariția sa, Incipit a generat dezbateri și întrebări, precum și a influențat diferite aspecte ale societății. Fie datorită relevanței sale istorice, a impactului asupra culturii populare sau a influenței sale asupra vieții de zi cu zi, Incipit a reușit să depășească granițele și generațiile, devenind o temă de interes atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg. În acest articol vom explora diferitele aspecte legate de Incipit, analizând importanța acestuia, implicațiile și relevanța sa în contextul actual.

Cuvântul incipit (din latină incipio, is, ere: „a începe”; accentul tonic cade pe prima silabă) desemnează primele cuvinte ale unui text, religios sau nu, cântat sau nu. Potrivit tradiției ebraice reluate în creștinism, incipit-ul dă titlul documentului.

Cuvântul latin incipit provine de la expresia latină Hoc incipit liber, „Aceasta începe cartea”.

Bibliografíe

  • G. Guțu, Dicționar latin - român, Editura Științifică și Enciclopedică, București, în 1983 (1326 de pagini, format 24 cm x 17 cm). Ediția a doua, revăzută și adăugită, a apărut la Editura Humanitas, din București, în anul 2003 (1448 de pagini, 25 cm). ISBN 9732809337.
  • Andréa Del Lungo, L'Incipit romanesque, Le Seuil, coll. "Poétique", 2003.
  • Pierre Simonet, Incipit, Anthologie des premières phrases, Edition du Temps, 2009, ISBN 978-2-84274-470-0.