Ioatam

În acest articol vom explora impactul Ioatam în diferite contexte și situații. Ioatam este un subiect care a devenit din ce în ce mai relevant în ultimii ani, iar influența sa variază de la nivel personal la cel profesional. Pe parcursul acestei analize, vom examina numeroasele fațete ale Ioatam și modul în care acestea ne-au modelat înțelegerea și experiența în diferite aspecte ale vieții. De la impactul său asupra societății până la implicațiile sale în tehnologie, prin relevanța sa în artă și cultură, Ioatam a devenit un subiect transversal care merită să fie examinat cu atenție. Prin acest articol, ne propunem să oferim o viziune completă și obiectivă asupra Ioatam și a importanței sale în lumea contemporană.

Ioatam
Date personale
Născut783 î.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat732 î.Hr. (51 de ani) Modificați la Wikidata
Regatul Iuda Modificați la Wikidata
PărințiAzaria[1] Modificați la Wikidata
CopiiAhaz[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Rege al Iudeei Modificați la Wikidata
PredecesorAzaria
SuccesorAhaz

Ioatam (Yotam în ebraică "Dumnezeu este perfect / complet") a fost rege în Iuda, fiul lui Azaria și al Ierușei, fiica lui Țadoc. El a domnit între 742 î.Hr. - 735 î.Hr. (Albright), 740 î.Hr. - 732 î.Hr. (Thiele) sau 758 î.Hr. - 742 î.Hr. (Galil). El este pomenit, la fel ca și tatăl său, în genealogia lui Iisus Hristos din Evanghelia după Matei (ca strămoș al lui Iosif).

De tânăr, Ioatam s-a ocupat de treburile staului, tatăl său fiind bolnav de lepră. Arheologul Gershon Galil chiar afirmă că domnia lui Ioatam a fost în timpul lui Azaria, deci tatăl ș fiul au fost co-regenți.

În timpul lui Ioatam a fost fortificată Poarta de Nord a Ierusalimului, numită în Cartea Cronicilor "zidul Ofel". De asemenea Ioatam a mai întemeiat și fortificat cetățile din Iuda (la fel ca tatăl său). Ioatam i-a învins pe amoniții răzvrătiți, care i-au plătit regelui Iudei 100 de talanți de argint, 10.000 de core de grâu (aprox. 3.880.000 kg) și 10.000 de core de orz. Acest tribut i l-au dat ammoniții în al doilea și al treilea an al domniei sale (II Cronici 27:2-5).

Ioatam a trebuit de asemenea să-i respingă pe sirieni, conduși de regele Rațon, și pe israeliți, conduși de Pecah. După ce a murit, Ioatam a fost îngropat cu strămoșii săi în Ierusalim și în locul său s-a făut rege Ahaz, fiul său (IV Regi 15:37-38).


Predecesor:
Azaria
Rege în Iuda
758 î.Hr. - 742 î.Hr.
Succesor:
Ahaz