Iuda (fiul lui Iacob)

Importanța lui Iuda (fiul lui Iacob) în societatea contemporană este de netăgăduit. Fie că este un subiect actual, o figură proeminentă, un fenomen cultural sau un concept fundamental, Iuda (fiul lui Iacob) joacă un rol crucial în viața noastră de zi cu zi. În acest articol vom explora diferite aspecte legate de Iuda (fiul lui Iacob), de la impactul său la nivel personal până la influența sa asupra sferei globale. Prin analize detaliate, căutăm să înțelegem relevanța și semnificația Iuda (fiul lui Iacob) astăzi, precum și evoluția sa în timp. De asemenea, vom examina rolul său în diverse contexte și interacțiunea cu alte elemente ale societății. Prin această călătorie, sperăm să aruncăm lumină asupra importanței și complexității Iuda (fiul lui Iacob) în societatea contemporană.

Iuda

יהודה בציור מאת הוראס ורנה, 1840
Apariții
CarteIsaiah 9]
Geneza 29
Genesis 35]
Genesis 37]
Genesis 38]
Genesis 43]
Genesis 44]
Genesis 46]  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat  Modificați la Wikidata
Data nașterii  Modificați la Wikidata
Relații
PărințiIacob  Modificați la Wikidata
Lea  Modificați la Wikidata
Soț sau soțieBat Choua]  Modificați la Wikidata
CopiiFares[1]
Zerah][1]
Er][2]
Onan][3]
Shelah][4]  Modificați la Wikidata
Iuda și Tamara de Horace Vernet

Iuda (în ebraică יהודה, romanizat Yehuda), sub forma prescurtată în limba vorbită „Yuda”, este un personaj biblic din Biblia ebraică, respectiv Vechiul Testament.El este menționat în Cartea Genezei ca al patrulea copil al patriarhului Iacob și al soției acestuia, Lea. Urmașii lui Iuda au devenit membrii tribului israelit Iuda sau Yehuda, de la care vine numele regiunii Iuda sau Iudeea, al regatului Iuda sau Iudeea, numele evreilor în limba ebraică - yehudim (iudei) - și în numeroase limbi, și drept consecință, numele religiei evreilor în ebraică - „yahadut”, adică iudaism. Potrivit cu binecuvantarea pe care a primit-o de la Iacob înaintea morții acestuia, Gur Arye Yehuda - גור אריה יהודה „Iuda este un pui de leu”, simbolul tribului Iuda este leul.

Numele

Yehuda sau Iuda s-a numit așa în urma mulțumirilor adresate la nașterea sa lui Dumnezeu de către mama sa Lea,

„הַפַּעַם אוֹדֶה אֶת יְהוָה”

Acum voi lăuda pe Domnul! (Geneza 29,35)

„Și iarăși a zămislit și a mai născut un fiu și a zis: “Acum voi lăuda pe Domnul!” De aceea i-a pus numele Iuda”

Faptele lui Iuda sunt povestite în detaliu în Cartea Facerii sau a Genezei capitolele 34, 38 și 43.

Iuda este o figură centrală și dominantă, având o mare înrâurire asupra hotărârilor fraților săi. De obicei întâiul născut ar fi trebuit să aibă acest rol, dar în urma purtării nepotrivite a fraților sai mai mari, Ruben, Simeon și Levi, Lui Iuda i-a revenit să joace rolul de conducător în raport cu frații săi.

După tradiția iudaică, Iuda s-a născut la 15 Sivan. Fiii săi au fost Peretz și Zerah, pe care i-a văzut născându-se când avea 33 ani.

Koranul și musulmanii îl numesc Huda.

Note

  1. ^ a b 12, Geneza 
  2. ^ 3, Geneza 
  3. ^ 4, Geneza 
  4. ^ 5, Geneza