Izbucul Jaleșului

În lumea de astăzi, Izbucul Jaleșului a devenit un subiect de interes din ce în ce mai relevant. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Izbucul Jaleșului a dobândit o importanță fără precedent în societatea modernă. De la origini și până la impactul său astăzi, Izbucul Jaleșului a fost obiect de studiu, dezbatere și interes de către diverși actori sociali. În acest articol, vom explora relevanța și implicațiile lui Izbucul Jaleșului în diferite aspecte ale vieții noastre de zi cu zi, de la influența sa asupra economiei până la impactul său asupra culturii și relațiilor interpersonale. Printr-o analiză detaliată, vom examina diferitele fațete ale Izbucul Jaleșului și rolul său în modelarea lumii de astăzi.

Izbucul Jaleșului
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Izbucul Jaleșului
Harta locului unde se află Izbucul Jaleșului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Gorj
 România
Cel mai apropiat orașTârgu Jiu
Coordonate45°07′50″N 23°08′32″E () / 45.13056°N 23.14222°E[1]
Suprafață20 ha
Înființare1982, declarat în 2000

Izbucul Jaleșului (monument al naturii) este o arie naturală de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic) situată în județul Gorj, pe teritoriul administrativ al comunei Runcu.[2]

Localizare

Aria naturală cu o suprafață de 20 hectere[3] se află la ieșirea din Cheile Sohodolului, în nordul satului Runcu, în versantul drept al văii Sohodolului, un afluent de stânga al râului Tismana.

Descriere

Izbucul Jaleșului a fost declarat arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și reprezintă izvorul râului Jaleș (Sohodol), un izvor carstic aflat la baza unul abrupt calcaros din sudul Munților Vâlcan.

Vezi și

Referințe