În acest articol vom analiza și explora în detaliu tot ceea ce este legat de Legătură maternă. De la origini și până la impactul actual, vom studia evoluția sa în timp și modul în care a influențat diferite aspecte ale societății. În plus, vom examina diversele perspective și opinii care există pe această temă, pentru a obține o viziune globală și completă. Legătură maternă este un subiect de mare relevanță și actualitate, așa că este esențial să îl înțelegem în profunzime pentru a fi conștient de impactul său asupra lumii de astăzi.
Legătura maternă este relația dintre o mamă și copilul său. Deși se dezvoltă în mod tipic în timpul sarcinii și a nașterii, apare și între o femeie și un copil adoptat. Există sute de factori, atât fizici cât și emoționali, care influențează această legătură. Poate apărea instant sau se poate dezvolta pe parcursul a zile, săptămâni sau chiar luni.
Legătura maternală dintre o femeie și copilul său biologic se dezvoltă de obicei în timpul sarcinii, în timp ce își adaptează stilul de viață la necesitățiile copilului. Începând cu săptămâna 18-25, mama începe să simtă mișcările fătului, lucru care înărește legătura. Fătul aude vocea mamei și poate simți bătăile inimii sale și poate răspunde la atingere sau mișcare. Până în luna a șaptea, două treimi dintre femei raportează o puternică legătură cu fătul.[1]
Procesul nașterii îmbunătățește legatura, deși nu în toate cazurile, deoarece fiecare naștere și mama sunt unice. O naștere traumatică, sau alți factori sociali pot afecta relația, precum suportul social sau influența partenerului.
Producerea de oxitocină în timpul alăptării sporește activitatea parasimpatică, reducând astfel anxietatea și ajută la fortificarea legăturii materne.[2]
Majoritatea mamiferelor creează legături materne, dar comportamentul nu este limitat la acestea. Anumite insecte, precum urechelnițele, prezintă instincte materne, având grij[ de ouă în timpul incubației și apoi de larve.