În acest articol, vom aborda subiectul Lentilă (geometrie), care a câștigat o mare relevanță în diverse domenii. Lentilă (geometrie) este un subiect care a stârnit interesul specialiștilor și al publicului larg, generând dezbateri și discuții în jurul implicațiilor și consecințelor sale. De-a lungul anilor, Lentilă (geometrie) a evoluat și a dobândit noi aspecte care necesită o analiză aprofundată. Prin urmare, este de maximă importanță să înțelegem temeinic toate aspectele legate de Lentilă (geometrie), iar în acest articol vom aprofunda în sensul său, impactul său asupra societății și posibilele alternative pentru a o aborda eficient.
În geometria plană o lentilă este o zonă convexă mărginită de două arce de cerc unite la capete. Pentru ca această formă să fie convexă, ambele arce trebuie să se curbeze spre exterior (convex-convex). Această formă poate fi formată ca intersecția a două discuri. De asemenea, poate fi formată ca reuniunea a două segmente de cerc (zone dintre coarda unui cerc și cercul însuși) unite de-a lungul unei coarde comune.
Dacă cele două arce ale unei lentile au raze egale, aceasta se numește lentilă simetrică, în caz contrar este o lentila asimetrică.
Vesica piscis este o formă de lentilă simetrică, formată din arce ale două cercuri ale căror centre se află fiecare pe arcul opus. Arcele se întâlnesc la unghiuri de 120° la capetele lor.
Aria a unei lentile simetrice poate fi exprimată în funcție de raza R și unghiul la centru care subîntinde arcele, θ, în radiani:
Aria unei lentile asimetrice formată din cercuri cu razele R și r și distanța d între centrele lor este[1]
unde
este aria triunghiului cu laturile d, r și R.
O lentilă este o parte a răspunsului la problema Mrs. Miniver, care cere divizarea unui disc cu un arc de cerc cu raza dată. Una dintre cele două zone în care este divizat discul este o lentilă, cealaltă fiind o lunulă.
Lentilele sunt folosite pentru a defini scheletele beta(d) ale graficelor geometrice definite prin mulțimi de puncte prin conectarea perechilor de puncte printr-o muchie ori de câte ori o lentilă determinată de cele două puncte este goală.